NavMenu

Pionirski grad dobija smeštajne paviljone, muzej zanimljive nauke, bazen i adrenalinsku zonu - U planu potpuno preuređenje sportsko-rekreativnog centra

Izvor: eKapija Utorak, 22.08.2017. 15:51
Komentari
Podeli
Iz SRC predlažu da budući paviljoni imaju moderan dizajn, te da i samim izgledom budu atraktivniIz SRC predlažu da budući paviljoni imaju moderan dizajn, te da i samim izgledom budu atraktivni
Ukoliko se ostvare najave Sekretarijata za investicije Grada Beograda, čuveni Sportsko-rekreativni centar Pionirski grad zasijaće novim sjajem. Ovaj kompleks mogao bi da u narednom periodu u potpunosti promeni izgled, te da dobije smeštajne paviljone, muzej zanimljive nauke i druge edukativno-zabavne i sportske sadržaje za decu. Rolerkoster u okviru adrenalinskog dela, bob na šinama i zatvoreni bazen samo su neke od planiranih atrakcija. Premda se o ulaganjima u ovo kultno mesto za mališane odavno govori, Grad je sada pokrenuo i neke konkretne korake, kako bi realizacija bila izvesnija.

Sekretarijat za investicije raspisao je javnu nabavku za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije kako bi se centar priveo nameni.

U pitanju je prostor od skoro 37 hektara, koji bi trebalo da doživi potpuni preobražaj i da postane jedinstveno mesto za boravak, obrazovanje, usavršavanje, rekreaciju, sport i aktivno slobodno vreme mališana, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Javni poziv za izradu dokumentacije otvoren je do 18. septembra 2017, za kada je zakazano i otvaranje.

Odluka o tome kome će biti poveren posao biće doneta sredinom oktobra, odnosno 25 dana od dana otvaranja, a projektanti će, od dana započinjanja posla, imati 18 meseci da ga završe.

Potrebno je da projektant izradi: prethodnu studiju opravdanosti, urbanističko-trehničku dokumentaciju, geodetske podloge za projektovanje i izvođenje radova, geotehničku dokumentaciju, tehničku dokumentaciju za izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju smeštajnih paviljona.

Iz Grada Beograda poručuju da će studijom biti potrebno definisati različite modele i dinamike finansiranja, kao i održavanja.

- Odluka o visini sredstava, koje je Grad spreman da uloži najpre u privođenje nameni, a potom u održavanje kompleksa, zavisiće od mogućnosti budžeta, kao i modaliteta poslovanja.

Direktor SRC Pionirski grad Ljubomir Jovanović u razgovoru za eKapiju ističe da je "Grad Beograd pristupio izuzetno ozbiljno i ambiciozno rešavanju situacije u Pionirskom gradu, odnosno vraćanju kompleksa svojoj prvobitnoj nameni - rekrativnoj nastavi dece i ekskurzijama".

- Spremna je dinamika izrade idejnih planova, urbanističkog projekta i opravdanosti investicija, a sve u cilju izrade građevinskih projekata - kaže Jovanović.

Imajući u vidu zakonske rokove, prve investicije treba očekivati u sledećoj godini, odnosno u prvoj polovini sledeće godine, dodaje sagovornik našeg portala.

- Zbog obima investicija, "novi Pionirski grad" gradiće se po fazama. Kao direktor, očekujem da će na početku biti građeno barem pola smeštajnih kapaciteta - za oko 200 dece, kao i deo atraktivnih, edukativnih i zabavnih sadržaja. U ovom trenutku, bez urbanističkog projekta, čak i da imamo neka sredstva ne bismo mogli da ih realizujemo, osim nekih zahvata na postojećim objektima kao npr. podloge na sportskim trenima, rekonstrukcije, sanacije i opremanja prostora poput amfiteatar sale, diskoteke ili sanitarnih čvorova u Centralnoj zgradi - kaže direktor Jovanović za eKapiju.

Beogradska "vazdušna banja"

SRC Pionirski grad ima izuzetnu lokaciju. Nalazi se na jednoj od najviših tačaka u Beogradu, u Košutnjaku, omiljenom izletištu Beograđana. Sa tri strane opasan je saobraćajnicama, što mu obezbeđuje dobar prilaz iz svih delova grada. Iako danas više nije na periferiji grada, i dalje vaći za jednu od najmanje zagađenih lokacija u prestonici.

Ovaj centar koji se bavi boravkom i smeštajem dece (rekreativna nastava, sportski dani, ekskurzije, proslave...), kao i mnogi drugi slični kompleksi, vremenom je, zbog prestanka ulaganja, "zaustavljen" u vremenu, te je izgubio na atraktivnosti.

SRC se danas sastoji od centralne upravne zgrade, 6 starih paviljona (od 170 do 350 m2), 4 "novija" paviljona (iz 1961), objekta za dnevni boravak dece, portirnice-spoljnih toaleta-nekoliko manjih izdvojenih objekata razne namene, staklenika, balona od oko 900 m2, tri sale za skvoš sa kafeom.

Na otvorenom, tu su 4 terena za mali fudbal, 2 terena za košarku, teren za odbojku, atletska staza od 110 metara, kružna staza od oko 300 metara, trim staza, letnja vežbaonice, zabavna zona sa penjalicama, letnja pozornica. Deo je uređeni park, a ostalo - šuma.

Novi moderni paviljoni za oko 400 dece

U Pionirskom gradu, nekadašnjem kultnom mestu, nedavno je uloženo u deo novih sadržaja. Ipak, to nije ni izbliza dovoljno u odnosu na potencijal koji SRC ima. Zbog toga su planovi za razvoj ovog kompleksa veliki, a evo čime bi projektanti trebalo da se rukovode:

Kao osnova za buduću dokumentaciju, naveden je projekat koji je priredilo rukvodstvo SRC krajem prošle jeseni-"Pionirski grad, mesto gde se stiču uspomene za ceo život".

Jedna od glavnih novina biće stvaranje smeštajnih kapaciteta u okviru nove stambene zone. Ta zona, prostirala bi se u okruženju 1, 2, 3. i 4. paviljona, na prostoru gde bi se srušili 6, 7 i 10. paviljon, navedeno je u dokumentaciji.

Podsetimo, iz uprave SRC Pionirski grad još lani je najavljeno da će Gradu, kao i urbanistima, predočiti da renoviranje starih paviljona iz vremena Drugog svetskog rata nije moguće, te da se moraju izgraditi potpuno novi paviljoni za decu.

Očekuje se da bi paviljoni trebalo da imaju kapacitet za smeštaj oko 400 dece, u nekoliko objekata, što je, kako navode iz Grada, u skladu sa drugim sadržajima - amfiteatar sala za oko 400 posetilaca, restoran sa 500 mesta, i diskoteka sa oko 300.

Po jednom paviljonu bi bilo moguće smestiti od 80 do 100 dece. U sklopu jednog od njih morala bi da se projektuje i ambulanta, navedeno je u dokumentaciji.


- Očekujemo da bi paviljoni trebalo da imaju neku svoju prepoznatljivu arhitekturu, kako bi izgledom i bojama bili atraktivni. Sobe bi trebalo da budu četvorokrevetne, sa kupatilima, praktičnim boksevima–garderoberima ispod kreveta... Kapacitet nivoa u jednom paviljonu treba da se kreće od 40-50 ležaja, što znači da bi se u jedan paviljon moglo smestiti od 80 do 100 dece.

(Foto: alexkatkov/shutterstock.com)
Kada je reč o starim paviljonima, treći i četvrti trebalo bi da budu adaptirani u prostor za "dnevne i večernje aktivnosti dece". Jedan od glavnih sadržaja, bio bi i Muzej zanimljive nauke.

- Deo prostora trebalo bi da postane kreativni centar. Tu bi bili mini-prostori - studiji za likovne aktivnosti, ritam i pokret, mali konstruktori, domaćinstvo i univerzalna prostorija za književne večeri i izložbe. U najisturenijem delu paviljona, na oko 800 kvadratnih metara, trebalo bi da nikne Muzej zanimljive nauke - navodi se u predlogu.

Kako je navedeno, u planu je uvođenje i značajnih novina u ponudi za rekreativnu nastavu, ali i relizacija kampova za pripremu mladih sportista. Pionirski grad trebao bi tako da dobije fiskulturnu salu, bazen za obuku neplivača, a neophodno je i preuređenje kabineta za korektivnu gimnastiku i fitnes, te teretane i sale za stoni tenis.

- Objekti koji su neizostavni i koje Pionirski grad nema u alternativi, svakako su objekti namenjeni rekreaciji i sportu u zatvorenom prostoru, jer kada je kišovito ili zimsko vreme, ne postoji mesto gde bi se deca aktivno družila u rekreativnim aktivnostima i sportskim takmičenjima - navodi se u projektu koji je pripremila uprava SRC Pionirski grad.

Dečji klub sa diskotekom trebalo bi da bude osavremenjen, a u okviru kompleksa u Košutnjaku mogao bi da bude postavljen i prvi rolerkoster u Beogradu. U planu su i staza za vožnju pedalkarta, spuštanje na kamionskim gumama u tubing zoni, poligon za vožnju i edukaciju malih vozača, kao i adrenalinska vožnja biciklima.

- Treba izgraditi avantura zonu sa spravama za spuštanje i penjanje, tajnu sobu, kao jedan od najaktuelnijih sadržaja zabave kod mladih. U vreme letnjih meseci, bilo bi otvoreno brčkalište, sa vodenim toboganima, a bob na šinama - alpina rolerkoster sa oko 800 metara dužine treba smestiti u gornjem delu Pionirskog grada. Osim toga, u planu je adrenalinska atrakcija ziplajn, za panoramsko spuštanje - navedneno je u dokumentaciji.

Ogledna učionica umesto staklenika


Stari staklenik u kome se nekada proizvodilo cveće i druge biljke, dobiće novi krov i glanc. Na tom prostoru bila bi ogledna učionica u kojoj bi deca mogla da prate proces gajenja povrća i voća.

Više detalja o projektu, kao i ideje koje projektanti treba da imaju na umu, pogledajte OVDE.

M.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.