NavMenu

Vlada Srbije biće investitor za novi muzej Nikole Tesle - Do 10. septembra uslovi za početak realizacije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.08.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Budući izgled muzeja (Foto: beograd.rs)Budući izgled muzeja
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da će, zbog važnosti koju Nikola Tesla ima za Srbiju, njene građane, ali i ceo svet, Vladi Srbije uputiti inicijativu da se izgradnja novog muzeja posvećenog tom svetski priznatom naučniku proglasi projektom od nacionalnog značaja. Ona je rekla i da će do 10. septembra biti definisani svi uslovi za početak realizacije projekta izgradnje muzeja.

- Za dve nedelje imaćemo detaljno razrađen plan daljih aktivnosti, definisane procedure i rešene imovinsko-pravne odnose, jer naš cilj je da do kraja godine započnemo izgradnju ovog važnog projekta - rekla je Zorana Mihajlovićeva.

Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za praćenje izgradnje novog muzeja Nikola Tesla rekla je da će Vlada Srbije preuzeti ulogu investitora projekta i da je na poslednjoj sednici ovog Koordinacionog tela doneta odluka o vršenju investitorskih prava, te da će muzej biti svojina države, saopštio je Kabinet potpredsednice Vlade.

- Realizacija ovako značajnog projekta koji bi podrazumevao izgradnju jedinstvenog kulturnog i naučno-istraživačkog prostora sa centralnim objektom - novim muzejom Nikola Tesla ima nacionalni značaj i kao takav prirodno je da bude u vlasništvu države koja će biti i investitor projekta - izjavila je Mihajlović.

Ona je podsetila da je u planu da se na prostoru marine Dorćol izgradi centar koji bi u svom kompleksu obuhvatao i prateće sadržaje poput centra za promociju nauke, centra za informacione tehnologije, centra za promociju arheoloških istraživanja, potom centre za digitalizaciju, robotiku, mikroelektroniku, bioinženjering i drugo.


- U pitanju je prototip nove generacije muzeja koji će biti multidisciplinaran i multifunkcionalan, jer nam je ideja da stvorimo platformu koja će spajati nauku, kulturu i umetnost - dodala je potpredsednica Vlade.

Kompleks u okviru kog će biti izgrađen novi muzej Nikole Tesle sa propratnim sadržajima nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u marini Dorćol i obuhvatiće oko 4,5 hektara. U pitanju je istorijsko jezgro Beograda koje treba oživeti.

U okviru te parcele biće zadržana i Termoelektrana Snaga i svetlost koja je izgrađena između 1930. i 1932. godine, a 2013. odlukom Vlade proglašena je spomenikom kulture.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.