Izvor: Beta | Nedelja, 20.08.2017.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana donosi konkurentniju regionalnu ponudu

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Privredne komore regiona, kroz projekte podrške privredi, omogućiće da pred kupce i investitore sve više izlazimo sa objedinjenom, konkurentnijom regionalnom ponudom i organizovani u klastere i konzorcijume, predstavimo izvozne i investicione potencijale naših privreda pojedinačno i regiona Zapadnog Balkana u celini, saopštila je Privredna komora Srbije.

Na prvoj sednici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) Zapadnobalkanske šestorke (UO KIF ZB6), održanoj u petak, 18. avgusta 2017. godine, dogovoren je način rada Stalnog Sekretarijata KIF ZB6 u Trstu.

Stalni Sekretarijat osnovan je 12. jula na marginama Samita lidera Zapadnog Balkana i koordinisaće saradnju privrednih komora regiona.

- Osnivanjem Sekretarijata u Trstu, svojevrsnog one-stop-shop-a za sve privredne subjekte u regionu i njihove poslovne partnere, pružen je konkretan doprinos unapređenju ekonomske dimenzije Berlinskog procesa i institucionalizovana dosadašnja saradnja privrednih komora regiona - poručio je predsednik PKS Marko Čadež.

On je istakao da će kroz angažovanje Sekretarijata biti adresirani glavni ekonomski izazovi regiona koji imaju direktan uticaj na konkurentnost i privlačnost ekonomskog područja ZB6, uz podršku italijanskih domaćina i međunarodnih donatora.

Na sednici, kojoj su prisustvovali predsednici komora Crne Gore, BiH, Kosova i predstavnici Privredne komore Makedonije, razmotreni su tekući projekti podrške EBRD i Evropske komisije radu KIF ZB6, kao i inicijative za dugogodišnju projektnu saradnju sa Asocijacijom nemačkih trgovinskih i industrijskih komora (DIHK) i Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), a usvojen je i operativni plan Stalnog Sekretarijata KIF ZB6 za period do kraja 2017. godine.

KIF ZB formiran je na marginama bečkog Samita o Zapadnom Balkanu, a na osnovu impulsa i inputa poslovnih zajednica regiona i sledstvenu sopstvenu inicijativu komora kao njihovih zastupnika i promotera njihovih interesa. Tokom dve godine operativnog rada, KIF je vršio uticaj na unapređenje postojećih ekonomskih politika i analizu novih, izrađivao zajedničke stavove i inicijative i zajednički delovao ka nosocima reformskih procesa i donosiocima odluka, kako na nacionalnim nivoima tako i nivou EU.

U 2016. godini suficit Srbije u robnoj razmeni sa regionom ZB6 iznosio je 2,14 milijardi evra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.