Izvor: RTS | Subota, 19.08.2017.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suša usijala regionalne berze struje - EPS proizvodnju obezbeđuje ugljem iz Kolubare i Kostolca

(Foto: Echunder/shutterstock.com)
Suša ugrožava rad hidroelektrana, pa je potražnja struje u jugoistočnoj Evropi mnogo veća od ponude, što je usijalo regionalne berze. Manjak je od početka godine veleprodajne cene struje u proseku uvećao do 30%, a ovog meseca megavat-sat je poskupeo čak 100%.

Iz EPS-a i Elektromreže poručuju da i pored suše i remonta obezbeđuju dovoljno struje.

Srbija trećinu struje dobija iz hidroelektrana, ali rad većine drugih elektroprivreda na jugu Balkana zavisi od hidrološke situacije, pa zbog sušnog perioda imaju krize u snabdevanju, što je uzdrmalo i regionalno tržište energije. Veleprodajne cene struje na berzama konstantno rastu.

- Više su od 10 do 15 EUR u proseku nego što je bilo u istom periodu prošle godine. Dok u avgustu imamo situaciju da je cena praktično dvostruko povećana, sa 32,3 EUR je otišla prosečno na 64 EUR po megavat-satu - ističe Miloš Mladenović, direktor Srpske berze struje.

Iako su u toku remonti dalekovoda, srpski prenosni sistem je stabilan. Tokom leta beleže pojačan tranzit struje prema centralnoj Evropi, a posebno u našem regionu.

- Elektroprivrede koje potrošnju pokrivaju iz hidroelektrana nedostatak nadomešćuju uvozom električne energije iz okolnih sistema. Imamo dovoljno energije da u svakom trenutku odgovorimo na zahteve susednih operatora prenosnih sistema za ispomoć - kaže Aleksandar Kurćubić, izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u.

Struju najviše uvoze Italija, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

(Foto: Suzana Obradović)
- Imamo situaciju gde, po nekim podacima, Albanija uvozi za čak 80% potreba. Tako da i neki prirodni tok energije je praktično sa severa ka jugu - navodi Mladenović.

Dotoci vode na Đerdapu i Drini su drastično smanjeni, pa u EPS-u kažu da proizvodnju struje obezbeđuju zahvaljujući većim količinama uglja u Kolubari i Kostolcu.

- Mi uspevamo da zadovoljimo sve potrebe potrošača u Srbiji. Imamo i količinu energije koju možemo da plasiramo na slobodno tržište. Raspodela proizvodnje je takva da u ovom sušnom periodu hidroelektrane ipak manje proizvode nego prošle godine. Sva ta razlika u proizvodnji se nadoknađuje iz termoelektrana - napominje Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u.

Termoelektrane Srbiji obezbeđuju 70% struje, pa je najvažnije da se na vreme obezbede zalihe uglja potrebne za nesmetan rad termoblokova tokom zime.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.