Izvor: Danas | Subota, 19.08.2017.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stranci postaju suvlasnici vojnih fabrika - Novi zakon omogućiće ulaganje u odbrambenu industriju Srbije

(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da očekuje da će već do kraja godine biti donet novi zakon koji će omogućiti i ulaganje u odbrambenu industriju Srbije.

- To nikako ne znači prodaju odbrambene industrije Srbije, koja će uvek ostati u pretežnom većinskom kapitalu države, dakle, 51% će uvek biti državni, a 49% jeste mogućnost da neko dođe, ponudi nam novac, obezbedi novu tehnologiju, novi razvoj - rekao je Vulin tokom nedavnog obilaska fabrike Borbeni složeni sistema u Velikoj Plani.

Novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme na koji je aludirao ministar Vulin, prema onome što je do sada poznato, predviđeno je da inostrani investitori mogu da kupuju do 49% kapitala domaćih vojnih fabrika, kao što su Zastava oružje, Prvi partizan, Sloboda, Krušik, Milan Blagojević, Prva iskra i druge.

Kako piše Danas, javnost je oštro podeljena kad su usvajanje i primena tog zakona u pitanju.

Na jednoj strani su sindikati preduzeća grupacije Odbrambena industrija Srbije koji su i nedavno, u zajedničkom saopštenju za javnost, poručili da će se energično i "svim sredstvima sindikalne borbe" suprotstaviti donošenju zakona koji omogućava strancima da postanu (su)vlasnici preduzeće namenske industrije.

Sindikalci smatraju da fabrike domaće vojne industrije moraju da ostanu i dalje u državnom vlasništvu ne samo zbog daljeg razvoja srpske privrede, nego još više zbog bezbednosti zemlje.

Na drugoj strani su stručna javnost, neretko i menadžmenti vojnih fabrika, koji smatraju da su privatna ulaganja, domaća ili inostrana, svejedno je, neophodna, ukoliko se želi ozbiljan dalji razvoj srpske vojne industrije.

Domaća vojna industrija, ističu u ovim krugovima, najveći deo svoje proizvodnje izvozi na tržišta širom sveta, na kojima je konkurencija sve nemilosrdnija, i na kojima će opstajati samo one kompanije koje konstantno ulažu u osavremenjavanje tehnologije i proizvodnje. Kako država Srbija novac za to nema, neophodna su privatna ulaganja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.