NavMenu

Postavljeni nosači na mostu Vrla - Južni krak Koridora 10 gotov do kraja 2017.

Izvor: Beta/Tanjug Petak, 18.08.2017. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Na mostu Vrla dugom 644,4 metra, na južnom kraku Koridora 10, u petak (18. avgusta 2017. godine) su postavljeni nosači, a radove izvodi španski konzorcijum Azvi-Rubau. To je najduži most na Koridoru 10, a nalazi se na deonici tunel Manajle - Vladičin Han.

Postavljanju nosača sa obe strane mosta prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije Zoran Babić.

Vučić je rekao da je u poslednjih tri do četiri godine u Srbiji izgrađeno puteva kao u prethodnih 60 godina i da je ponosan na taj rezultat.

Najavio je da će južni krak Koridora 10 za saobraćaj biti otvoren do kraja ove godine, ali da će dodatni radovi na nekim deonicama trajati do marta ili aprila iduće godine. On je dodao da ima dosta problema na deonici kroz Grdeličku klisuru, gde tri puta kosine prave probleme i gde na 26 od 44 kilometara moraju da se prave potporni zidovi.

- Imamo problema na nekim deonicama, kao što je Levosoj-Srpska kuća, jer domaće firme koje izvode radove nemaju dovoljno radnika - kazao je Vučić navodeći da nedostaju armirači betona pa domaće firme u Makedoniji i Albaniji traže radnike te struke.

V.d. direktora preduzeća Koridori Srbije Zoran Babić je rekao da je izgradnja autoputa kroz Grdeličku klisuru najveći, najznačajniji i najzahtevniji infrakturkutni poduhvat u ovom delu Evrope. On je naveo da se u tih 26km kroz Grdeličku klisuru grade dve velike petlje - Predajane i Vladičin Han, zatim dva tunela od kojih je Manajle sa 1.808 metara najduži u tunel u Srbiji.

Podsetio je i da se gradi 14km potpornih zidova, 33 mosta na deonici dugoj 26km, od kojih je najduži most Vrla od oko 645 metara.

- Ovo je veličanstveni objekat. Ovi stubovi su veličine jedne dvadesetospratnice. Spajamo ih sa 140 nosača, a svaki je težak 87 tona - rekao je Babić.

Pre nekoliko dana počelo je i asfaltiranje deonice autoputa Grdelica - Caričina Dolina na Koridoru 10, dugoj 4.650 metara. Investitor tog posla su Koridori Srbije, a izvođač bugarska kompanija JV Trace group hold plc-Mostovik. Radovi u vrednosti 37,51 mil EUR finansiraju se iz kredita Evropske investicione banke (EIB).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.