Izvor: Blic | Četvrtak, 17.08.2017.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Revizori EU u Beogradu - Izvesno "zeleno svetlo" za 175 mil EUR iz IPARD fondova

Eksterna revizija Evropske komisije od utorka (15. avgusta 2017. godine) je u Beogradu kako bi kontrolom utvrdila da li su otklonjene sve prepreke za dobijanje akreditacije za korišćenje 175 mil EUR iz IPARD fondova, saznaje Blic.

Proveru obavljaju tri inspektora, Irac, Bugarka i Makedonac, koji treba do sredine septembra da ispitaju da li je Srbija ispunila evropske standarde koji su uslov da srpski paori dobiju briselski novac. Ako je suditi po prvim utiscima - jeste, jer su bili vidno iznenađeni da je otklonjen najveći kamen spoticanja za deblokiranje para, a to je prostor za Upravu za agrarna plaćanja.

Naime, početkom meseca završena je adaptacija zgrade Srbijašuma, gde je obezbeđeno 2.500 kvadrata za rad te institucije. Preostala tri uslova, koja su takođe bila razlog za odbijanje akreditacije, rešena su pre toga. Reč je o izmeni Zakona o poljoprivredi, kojim su otklonjeni problemi u vezi s definisanjem zakonskog okvira za IPARD procedure, zapošljavanje stručnjaka koji poznaju pravila EU i definisanje referentnog cenovnika.

Izvor Blica kaže da je gotovo izvesno da će Srbija najzad dobiti zeleno svetlo, što praktično znači da srpski poljoprivrednici prve briselske pare mogu dobiti do kraja godina.

- Prethodna administracija koju je predvodila ministarka Snežana Bogosavljević Bošković zvala je revizore prošle godine, iako nismo ispunili gotovo nijedan od traženih uslova. Išlo se po principu "ako prođe, prođe" i, naravno, nije prošlo. Bilo je jasno da se akreditacija neće dobiti, što su u izveštaju u avgustu 2016. godine i napisali. Zbog velike štete koja je ovom neozbiljnošću napravljena, ali i zbog mogućnosti da se izgubi 15 mil EUR koje treba da se potroše do 2018. godine, novi tim u Ministarstvu poljoprivrede je kao prioritet stavio tu aktivnost - navodi sagovornik lista Blic.

On dodaje da je sve uspelo da se završi, iako je rok bio izuzetno kratak, jer je novembar rok kada bi trebalo da se raspiše tender za briselski novac.

- Tada bi naši paori trebalo da konkurišu sa svojim projektima, da bi bilo vremena da se odluči ko će od njih do kraja godine ući u trku za prvih 15 mil EUR. Preostalih 160 mil EUR će se sukcesivno povlačiti do 2020. Mi očekujemo da će revizori do kraja septembra poslati zvaničan izveštaj kojim će potvrditi da je Srbija zvanično dobila akreditaciju za pristup IPARD fondovima. Treba da se zna da će se za prve pare primenjivati srpski, a ne evropski standardi - kaže sagovornik Blica.

Ministar poljoprivrede je potvrdio za Blic da su revizori u Beogradu.

- Oni su krenuli da kontrolišu šta smo uradili i prvi utisci ukazuju na to da smo ispunili tražene standarde. Optimista sam i verujem da će do kraja godine biti raspisan i prvi poziv za dobijanje novca iz IPARD fondova - kaže Nedimović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.