NavMenu

Svaki četvrti turista iz Srbije bez putnog osiguranja

Izvor: Blic Sreda, 16.08.2017. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: zGel/shutterstock.com)
Slučaj porodice Davidović, čija su tri člana teško povređena prilikom eksplozije plinske boce na letovanju u Grčkoj, trebalo bi da posluži kao ozbiljno upozorenje koliko je važno pre polaska na put pribaviti zdravstveno osiguranje.

Naime, Davidovići su do sada proveli u bolnici 20 dana i za troškove lečenja moraće da plate čak 15.000 EUR, jer nisu kupili putno osiguranje.

Pre odlaska na letovanje, malo ko očekuje da će ga zadesiti neka nesreća. Ipak, veliki broj turista iz Srbije odlučuje da preko RFZO pribavi potvrdu o osiguranju koja važi u 19 zemalja ili da u nekoj od putničkih agencija preko kojih odlaze na odmor uplate polisu osiguranja.

Sve više naših turista na plaća putno osiguranje


Međutim, taj broj godinama sve je manji i u ovom trenutku, prema podacima iz YUTA, četvrtina srpskih turista odlazi na odmor, a da nema uplaćeno putno osiguranje.

- Oko 75% naših turista je osigurano pre polaska na put, a zbog desetak evra život može da se promeni. Ne možemo nikad biti sigurni da nam se na letovanju neće ništa desiti. Nekada je oko 90% državljana Srbije imalo putno osiguranje, a taj broj se smanjio kad su ukinute vize - kaže za Blic Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

On navodi da je YUTA tražila da uplata polise bude obavezna, ali da Zakon o osiguranju to ne dozvoljava.

Ipak, kako navodi Seničić, neke agencije insistiraju da se preko njih pribavi osiguranje, pogotovo što pojedini turisti, kad ih zadesi neka nesreća, očekuju od njih da plate troškove lečenja.

Osiguranje koje plaćate

Najbrži način da dođete do putnog osiguranje je kupovina polise u agenciji, a u zavisnosti od osiguravajuće kuće sa kojom ona ima sklopljen ugovor zavise i cene. Na nju utiče broj dana koje ćete provesti na letovanju, godina, da li je polisa individualna, grupna ili porodična. Neretko je za osiguranje limitirana i starosna granica i ona ide do 75 ili 85 godina.


Primera radi, individualno putno zdravstveno osiguranje koje pokriva 15.000 EUR za 10 dana košta oko 900 dinara, porodica sa jednim detetom platiće od 1.900, a sa dvoje od 2.200 dinara. Cene su različite, mogu biti i duplo skuplje i zato je važno da se dobro raspitate pre nego što uplatite za polisu.

Besplatno osiguranje

Osiguranje može da se pribavi i besplatno, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali ono važi isključivo za hitnu medicinsku pomoć u 19 zemalja, među kojima nije Grčka, najpopularnije letovalište za srpske turiste.

Preko RFZO možete da dobijete hitnu medicinsku pomoć u Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji i Turskoj.

Za ovaj vid osiguranje procedura je malo komplikovanija, jer zahteva pribavljanje određenih potvrda, odlazak kod lekara i u RFZO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.