NavMenu

ŠABIĆ: Budite oprezni sa video-nadzorom pacijenata

Izvor: Novosti Sreda, 16.08.2017. 08:51
Komentari
Podeli
Rodoljub ŠabićRodoljub Šabić
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao je ministra zdravlja Zlatibora Lončara da preduzme mere kojima bi se obezbedilo da se video-nadzor u ustanovama psihijatrijskog tipa uspostavlja onda kada je opravdan svrhom i da funkcioniše na zakonit način.

Poverenik je saopštio da je prethodno, povodom predstavke dela zaposlenih, sproveo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

- Podnosioci predstavke su ukazali na etičke, stručne i pravne implikacije obrade podataka o ličnosti putem video-nadzora, i posebno na pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave - naveo je poverenik.

- Kao primer su naveli Vojnomedicinsku akademiju, gde se takav nadzor ne sprovodi zbog negativnog stava psihijatara.

U postupku nadzora u KCS utvrđeno je da su kamere sistema video-nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak, što je posebno delikatno, i u unutrašnjosti toaleta.

Šabić navodi da pacijenti nisu prethodno bili upoznati sa postojanjem video-nadzora i da niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku sa kamera i nije za to zadužen, a da Klinički centar ne poseduje akte koji se odnose na procenu rizika, niti akte koje bi takvu obradu podataka činile dopuštenom.


Šabić kaže da je u psihijatrijskim ustanovama praksa vrlo neusklađena i raznolika. U VMA, recimo, nema video-nadzora, ali ga ima u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Sveti vračevi.

- U toj bolnici pacijenti su prethodno upoznati s postojanjem sistema - rekao je Šabić.

- Kamere su tamo gde su pacijenti opasni po sebe i okolinu, kao i oni za koje je potrebna posebna procena. Druge prostorije nisu pod video-nadzorom, pogotovo ne prostorije čije snimanje predstavlja posebno grubo zadiranje u privatnost.

U KCS kažu da su i dosad, pa i u Klinici za psihijatriju, video-nadzor uvodili onako kako je to propisano pravilnicima poštujući zakon, ali da će ispoštovati svaku preporuku za unapređenje rada u korist zaposlenih i korisnika zdravstvene zaštite.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.