NavMenu

Ruma dobija tri kotlarnice na gas - Vrednost investicije 1,5 mil EUR

Izvor: Novosti Sreda, 16.08.2017. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabath/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnjom tri nove kotlarnice na gas u Rumi biće stvoreni uslovi za rentabilnije poslovanje JP Stambeno, a vrednost celokupne investicije procenjena je na oko 1,5 mil EUR.

Čelnici opštine Ruma razmatraju najbolji model finansiranja u gasifikaciju kotlarnica, ali su načinjeni i neki konkretni koraci. Lokalna samouprava obezbedila je pet miliona dinara iz budžeta, izrađena je projektna dokumentacija, lokacije su definisane i u najskorije vreme biće pripremljeni i svi prateći akti, koji su preduslov za ulazak u realizaciju projekta.

- Postoje tri modela, jedan je javno privatno partnerstvo i tu već imamo zainteresovanog stranog partnera, drugi je kreditno zaduživanje, a treći formiranje zajedničke firme sa privatnim partnerom - objašnjava Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave i dodaje da bi, čak, i kredit omogućio uštede u poslovanju JP Stambeno.

- Gubitak, koje ovo preduzeće pravi, naročito u naselju Tivol, na godišnjem nivou iznosi 10 miliona dinara, i zato nam se čini da je kreditno zaduženje isplativo, jer bi mogli da uštedom pokrivamo rate. Planiramo da ove godine krenemo u postupak javne nabavke, kako bi u grejnoj sezoni 2018/2019 već krenuli sa grejanjem na gas - nada se Ljubišić.


Nove kotlarnice treba da budu izgrađene u Tivolu, u sektoru Centar Sever i u naselju Solidarnost, kod Doma zdravlja. Od kotlarnice na biomasu, koja je trebala da se gradi u naselju Tivol u partnerstvu sa Mađarskom, lokalna samouprava je odustala, ali razlozi nisu navedeni.

Gubici na Rumenu

Najveći problem u daljinskom sistemu grejanja je kotlarnica Rumen koja toplotnom energijom snabdeva oko 330 stanova. Iz ove kotlarnice izgubi se, čak, trećina proizvedene toplotne energije, pre nego što stigne do krajnjih potrošača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.