NavMenu

Sberbank pleni imovinu Jamnice u Sloveniji i Srbiji?

Izvor: Tanjug Utorak, 15.08.2017. 09:32
Komentari
Podeli
Preduzeće Jamnica iz sistema koncerna Agrokor objavila je putem Zagrebačke berze da je Sberbank iz Ljubljane pokrenula protiv te kompanije dva izvršna postupka u Sloveniji i Srbiji, dok je filijala te banke iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji zbog kredita za koje je Jamnica preuzela garancije.

Kako se navodi u obaveštenju, Sberbanka Ljubljana je pokrenula protiv Jamnice dva izvršna postupka, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okružnim sudom u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 mil EUR za koji je Jamnica preuzela jamstvo, prenosi Tportal.

Pored toga, Sberbanka Zagreb, takođe je pokrenula izvršni postupak pred Privrednim sudom u Beogradu zbog kredita u iznosu od 255,28 miliona kuna (34,5 mil EUR) za koji je Jamnica dala garancije.

Ti sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice pominju se i u mesečnom izveštaju vanredne uprave Agrokora objavljenom prošle nedelje, u kojem se navodi da je u proteklom periodu formalno pokrenut niz sudskih i plenidbenih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava, kao i tri arbitražna postupka u Londonu.

U izveštaju, koji se odnosi na period od 10. jula do 10. avgusta, navodi se da je postupke plenidbe protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji pokrenula Sberbanka Ljubljana, prema Agrokorovim udelima u Merkatoru i poslovnom udelu u trgovačkom društvu Jamnica mineralna voda.

- Rešenje o plenidbi je doneto 4. jula 2017. godine, a na isto je vanredna uprava uložila prigovor u skladu sa procesnim pravom. Nakon što je postupak vanredne uprave priznat u Sloveniji, navedeni plenidbeni postupci su prekinuti po sili zakona...- prenosi Tportal.


Dodaje se i da postoje saznanja i da je Sberbanka Ljubljana zatražila donošenje privremene mere o zabrani otuđenja i opterećenja spomenutih poslovnih udela, ali da pismo u vezi postupka povodom tog zahteva nije primljeno, i da će vanredna uprava preduzeti potrebne korake ako do dostave takvih pisama dođe.

Vanredna uprava je u izveštaju objavila i da su slovenačke i hrvatske kompanije iz Sberbanka grupe pokrenule izvršne postupke u Srbiji protiv Jamnice, s obzirom na udeo koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela, kao i protiv Konzuma u pogledu udela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu IDEA d.o.o.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.