NavMenu

Uputi napunili banje - O trošku RFZO na zdravstvenom oporavku u prvoj polovini 2017. boravile 15.772 osobe

Izvor: Novosti Utorak, 15.08.2017. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
Gotovo 16.000 stanovnika Srbije išlo je u prvoj polovini ove godine na produženo lečenje i rehabilitaciju u banje o trošku zdravstvenog osiguranja. Svaka od 15.772 upućene osobe u rehabilitacionom centru je provela, u proseku, 25 dana.

Sa medicinskim uputom najviše se išlo u Institut za rehabilitaciju u Sokobanjskoj u Beogradu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Ribarska Banja, Specijalnu bolnicu za neurološka i posttraumatska stanja Stari Slankamen i u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Agens u Mataruškoj Banji.

Medicinska rehabilitacija zdravstvenu kasu je prošle godine koštala 2.951.035.106 dinara. Prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, najviše je za ove troškove izdvojila filijala u Nišu, sa čije teritorije je najviše osiguranika upućivano u banje, čak više nego iz Beograda.

- Od januara do kraja juna ove godine osiguranicima upućenim u rehabilitacione centre priznata je rehabilitacija u trajanju od 395.283 dana - kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

- RFZO je za osiguranike upućene na medicinsku rehabilitaciju u stacionarne zdravstvene ustanove specijalizovane za rehabilitaciju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za prvu polovinu godine, uplatio 1.274.278.788 dinara. To je za 0,3% manje nego u istom periodu 2016. godine.U rehabilitacione centre ove godine najčešće su išli osiguranici iz Beograda, Niša, Novog Sada, Užica i Sremske Mitrovice.

Oboleli su sa uputom u banje najčešće odlazili zbog oduzetosti jedne polovine tela usled šloga i drugih neuroloških bolesti, preloma natkolenice, posle operacija na otvorenom srcu, kao što su ugradnja srčanog bajpasa ili veštačkog srčanog zaliska, zatim zbog akutnog infarkta srca i ponovljenog infarkta i zbog preloma potkolenice.

Pravilnikom o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju propisano je da se produžena rehabilitacija sprovodi kao lečenje ili kao prevencija pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija određene hronične bolesti.

Tako je zbog prevencije pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija kod obolelih od šećerne bolesti, koji su na terapiji insulinom, u banji bilo 420 osiguranika. Oko 5% onih koji su sa uputom išli u rehabilitacione centre su deca do 18 godina, koja su u banje upućivana zbog lečenja povreda i oboljenja, prevencije nastanka komplikacija gojaznosti za uzrast od 12 do 18 godina, prevencije nastanka komplikacija šećerne bolesti i posle lečenja od onkoloških oboljenja. Zbog malignih tumora, recimo, u rehabilitacionim centrima u prvih šest meseci ove godine boravilo je 37 dece, ukupno 777 dana.


Prema mestu boravka

* Rehabilitacija se sprovodi u zdravstvenoj ustanovi za rehabilitaciju u kojoj će u najkraćem roku započeti oporavak i koja je najbliža mestu prebivališta osiguranika.

* Moguće je i da se ona produži ako se u toku sprovođenja rehabilitacije postignu očekivani rezultati i ako se produženjem trajanja rehabilitacije ti rezultati mogu poboljšati.

* Od ukupnog broja upućenih na rehabilitaciju, produženje je u prvih šest meseci odobreno za 2.542 osiguranika, i to za još 52.929 dana. Najviše produženja odobreno je za dijagnozu oduzetosti jedne polovine tela, i to 42,5% od ukupnog broja produženja.

Predlog jednog ili tri lekara

Predlog za upućivanje na produženu rehabilitaciju daje izabrani lekar na uputu za stacionarno lečenje ili tri lekara odgovarajuće specijalnosti zdravstvene ustanove u kojoj se osigurano lice nalazi na stacionarnom lečenju osnovne bolesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.