Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 14.08.2017.| 13:06

Do kraja godine QR kod za još 48 spomenika kulture u Beogradu

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nastavlja reazlizaciju projekta Obeležavanje spomenika kulture QR kodom i do kraja godine biće postavljeno još 48 tabli, pored 87 najreprezentativnijih kulturnih dobara u srpskoj prestonici, koja su već na taj način obeležena.

Istoričarka umetnosti i konzervatorka Ivana Vesković podseća da je projekat Obeležavanje spomenika kulture QR kodom započet 2015. godine, a realizuju ga Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Fakultet organizacionih nauka i Wikimedia Srbije, sa ciljem da se omogući građanima i turistima da brzo i lako dođu do informacija o kulturnim dobrima u prestonici.

- To je savremeni način obeležavanja, odnosno prezentacije kulturnih dobara grada Beograda. Pošto su savremene tehnologije nešto što je danas neophodno i sa čim svakodnevno dolazimo u kontakt, došli smo na ideju da omogućimo da se na što jednostavniji i najbrži način dođe do informacija o kulturnom nasleđu grada Beograda - rekla je Vesković.

Inicijator je Fakultet organizacionih nauka, u projekat su uključeni i studenti koji se na taj način bliže upoznaju sa kulturnim nasleđem, a iza realizacije stoji Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, dok se svi tekstovi o kulturnim dobrima nalaze na stranicama Wikipedije.

- Obeležili smo najznačajnija kulturna dobra koja se nalaze na najfrekventnijim mestima. Na tablama stoji naziv na srpskom i engleskom jeziku i QR kod. Potrebno je da uzmete android telefon, uperite ka kodu i direktno vas vodi na stranicu Wikipedije gde možete na pet stranih jezika da pročitate o tom kulturnom dobru - objasnila je Vesković najbrži način da se dobiju informacije o nekom spomeniku kulture.

Do sada je postavljeno 87 tabli, a spomenici kulture koji su obuhvaćeni ovim projektom su - Stari i Novi dvor, Konak kneginje Ljubice, područje oko Dositejevog liceja, kafana Znak pitanja, Kapetan Mišino zdanje, Saborna crkva, Zgrada Beogradske zadruge, Arheološki lokalitet Pionirski park, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Bajrakli džamija, Dom Narodne skupštine Republike Srbije, fontana Ribar, Manakova kuća, Narodna banka Srbije, Spomenik Pobedniku, Narodni muzej, Narodno pozorište, Srpska patrijaršija, Sinagoga Sukat Šalom, zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda...

- Vidimo turiste kako šetaju sa tabletom ili mobilnim telefonom i primećujemo da su već upoznati sa QR kod aplikacijom koja se koristi svuda u Evropi kada je u pitanju prezentovanje kulturnog nasleđa - istakla je Vesković.

Građani mogu na stranici Wikipedije, zahvaljujući aplikaciji, pročitati o istorijatu, izgradnji, značajnim događajima koji se vezuju za određeno kulturno dobro, vide istorijske fotografije, pronađu linkove koji vode do drugih interesantnih sajtova i spisak literature za dalja istraživanja odabranog kulturnog dobra.

- Naš cilj je ne samo da obeležimo kulturno dobro, već da podstaknemo ljude da dalje istražuju. Našli ste se tu, nemate vodiča, ali imate tablet ili telefon i na jednostavan način dođete do informacija - pojasnila je Vesković.

Planirano je postavljanje još 48 tabli, a biće obuhvaćeni Spomen crkva u Lazarevcu, zgrada u kojoj je smešten Tanjug, Spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića u Mladenovcu, područje Knez Mihailove ulice, Doktorova kula, Ičkova kuća (Zemun), zgrada Prve srpske opservatorije, Stare telefonske centrale, Treće beogradske gimnazije, Zadužbine Nikole Spasića, zatim staro jezgro Zemuna, Bojčinska šuma, Belo Brdo, Vinča, Grocka, Agrarna banka.

Biće obeleženi i Amam kneza Miloša, Astronomska opservatorija, Banjički logor, bioskop "Balkan", Bogorodičina crkva u Zemunu, Carinarnica, Crkva Svetog Marka, Dom braće Krstić, Dom Svetog Save, Dom Udruženja novinara Srbije, Dorćolska osnovna škola, Etnografski muzej, Glavna pošta, kuće Dimitrija Živadinovića, Leone Panajot, Milutina Milankovića, M. Piroćanca, Stevana Mokranjca, Memorijalni muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Projektom će biti obuhvaćeni i Muzička škola Stanković, Parno kupatilo braće Krsmanović, Stara zadružna kuća Rankovića u Draževcu, Vojna bolnica na Vračaru, Vučina kuća na Savi, Zanatski dom, Zgrada trgovca Stamenkovića, Zgrada u Ulici Turgenjevljevoj br. 1, Škarkina vila, Zgrada Seizmološkog zavoda u Beogradu, Park prijateljstva u Novom Beogradu, Kopitareva gradina, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, Pravni fakultet, Muzej savremene umetnosti.

Vesković ističe da Zavod svakodnevno brine o spomenicima kulture u Beogradu, ali da je to zadatak i svih građana, te je obeležavanje kulturnih dobara QR kodovima jedan vid osvešćivanja društva o kulturnom nasleđu, jer time "dobijamo saznanja da je nešto važno i da svi treba da vodimo računa o našem kulturnom nasleđu".

U Beogradu postoji 414 spomenika kulture, a Vesković kaže da je dosta dobara koji su pod prethodnom zaštitom ili su u proceduri za proglašenje spomenikom kulture.
Firme:
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda
Fakultet organizacionih nauka Beograd
Tagovi:
FON
Wikimedia Srbije
Vikimedija Srbija
Obeležavanje spomenika kulture QR kodom
Ivana Vesković
Ivana Vesković
QR kod
Stari dvor Beograd
Novi dvor Beograd
Konak kneginje Ljubice
Dositejev licej
kafana Znak pitanja
Kapetan Mišino zdanje
Saborna crkva
Zgrada Beogradske zadruge
Arheološki lokalitet Pionirski park
Spomenik zahvalnosti Francuskoj
Bajrakli džamija
Dom Narodne skupštine Republike Srbije
fontana Ribar
Manakova kuća
Narodna banka Srbije
Spomenik Pobedniku
Narodni muzej
Narodno pozorište
Srpska patrijaršija
Sinagoga Sukat Šalom
Spomen crkva u Lazarevcu
zgrada Tanjuga
Knez Mihailova ulice
Doktorova kula
Ičkova kuća
zgrada Prve srpske opservatorije
Stara telefonska centrala
Treća beogradska gimnazija
Zadužbina Nikole Spasića
staro jezgro Zemuna
Bojčinska šuma
Belo Brdo
Vinča
Grocka
Agrarna banka
Amam kneza Miloša
Astronomska opservatorija
Banjički logor
bioskop Balkan
Bogorodičina crkva u Zemunu
Carinarnica
Crkva Svetog Marka
Dom braće Krstić
Dom Svetog Save
Dom Udruženja novinara Srbije
Dorćolska osnovna škola
Etnografski muzej
Glavna pošta
kuća Dimitrija Živadinovića
kuća Leone Panajot
kuća Milutina Milankovića
kuća Piroćanca
kuća Stevana Mokranjca
Memorijalni muzej Nadežde i Rastka Petrovića
Muzička škola Stanković
Parno kupatilo braće Krsmanović
Stara zadružna kuća Rankovića u Draževcu
Vojna bolnica na Vračaru
Vučina kuća na Savi
Zanatski dom
Zgrada trgovca Stamenkovića
Ulica Turgenjevljeva
Škarkina vila
Zgrada Seizmološkog zavoda u Beogradu
Park prijateljstva u Novom Beogradu
Kopitareva gradina
Muzej vazduhoplovstva u Beogradu
Pravni fakultet
Muzej savremene umetnosti
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.