Izvor: Danas | Nedelja, 13.08.2017.| 17:44

Neefikasna drvna industrija Srbije - Izvoz građe umesto nameštaja

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Otvaranje robne kuće IKEA u Srbiji posle decenijskih pokušaja uzburkalo je javnost, kako potrošačku, o čemu govori više od 15.000 posetilaca u danu otvaranja, tako i privrednu - posebno domaćih proizvođača nameštaja kojima će najveći prodavac nameštaja na svetu sasvim sigurno oteti deo tržišnog kolača.

Osim toga, dolazak švedske kompanije u prvi plan je izbacio i prilično zapostavljenu drvnu industriju Srbije koja poslednjih godina beleži pristojan rast i proizvodnje i izvoza, ali i dalje pati od neefikasnosti.

U prošloj godini proizvodnja nameštaja je porasla za 11,2% u odnosu na 2015. godinu, dok je s druge strane zabeležen pad proizvodnje papira i proizvoda od papira od 0,5% i u preradi drveta od 1,3%. Rast proizvodnje nameštaja je još ubrzan u prvom kvartalu ove godine na 15,8%, prema podacima Privredne komore Srbije.

Prerada drveta i proizvodnja nameštaja je jedna od retkih industrijskih grana koja pravi suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. U poslednjih pet godina prosečan godišnji rast izvoza ove industrijske grane iznosio je 13,3%, da bi u prošloj godini dostigao 890 mil EUR.

Iako je udeo ove industrije u BDP-u oko 2%, udeo u izvozu je 6,3%.

Suficit u 2016. godini iznosio je 31,3 mil EUR, ali uglavnom zbog velikog deficita koji pravi proizvodnja papira od 220 mil EUR. S druge strane, industrija nameštaja je ostvarila izvoz od 360 mil EUR, dok je uvoz bio više nego dvostruko manji pa je suficit dostigao 226 mil EUR. Iako deluje mnogo, ovo nije ni blizu iskorišćen potencijal s obzirom na to da je još 2010. godine u strategiji razvoja drvne industrije projektovan izvoz od 500 mil EUR do 2015. godine, koji očigledno nije dostignut.

Izvoz prerađenog drveta i proizvoda od drveta je iznosio 200 mil EUR i to je u stvari problem srpske drvne industrije. Za razliku od zemalja u okruženju, dobar deo našeg drveta se izvozi kao polufabrikat - u obliku rezane građe, paleta, furnira...

(Foto: Kolbakova Olga/shutterstock.com)
Ovo je ustvari razlog zašto je, prema podacima iz Akcionog plana podrške drvnoj industriji Srbiji, u 2015. godini preradom jednog kubnog metra trupaca u Srbiji i izvozom proizvoda od drveta prihodovano svega 275 USD. Iste godine, poređenja radi, u Hrvatskoj je finansijski efekat prerade i izvoza jednog kubika drveta bio 591USD, što je 2,15 puta više. Razlog tome je što su u Hrvatskoj preduzeća koja prave finalne proizvode, dakle nameštaj, dobila 65% ukupnih trupaca iz državnih šuma, dok je u Srbiji svega 48% završilo u proizvodnji nameštaja. Čak 52% trupaca se ili izveze u tom obliku (4%) ili kao rezana građa (41%) ili kao neki drugi oblik polufabrikata.

U Akcionom planu stručnjaci su zaključili da količine trupaca koje dobijaju pojedini vodeći proizvođači nameštaja nisu dovoljne da podmire njihove potrebe. I, iako takvi proizvođači imaju mogućnost da povećaju postojeći obim proizvodnje i izvoza nameštaja od masivnog drveta za najmanje dva puta, na takav korak se ne usuđuju jer ne mogu da nabave potrebne količine drveta.

Izgubljeni i novac i radna mesta

Koliko srpsku privredu košta izvoz drvnih proizvoda niske dodate vrednosti najbolje pokazuje podatak da je u 2015. godini izvoz rezane građe od 145.000 kubnih metara doneo prihod od 45,3 mil EUR. Prema računici, od ovoliko drveta se moglo napraviti pet miliona stolica, čija tržišna vrednost bi bila oko 265 mil EUR. Dakle, da su drva prodata fabrikama nameštaja umesto pilanama, ukupan prihod bi bio 5,8 puta veći. Usput, u procesu proizvodnje ovoliko stolica bi moralo biti zaposleno bar još 5.000 ljudi, koji nisu bili potrebni za sečenje dasaka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.