Izvor: Blic | Subota, 12.08.2017.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rekonstrukcija Palilulske pijace počinje u septembru 2017. - Prve mušterije za godinu dana

(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Dugo najavljivana rekonstrukcija Palilulske pijace počeće u septembru, a kada bude završena podsećaće na tržnice u velikim evropskim metropolama, otkriva za Blic gradski urbanista Milutin Folić.

Ono što će ovu pijacu razlikovati od drugih jeste to što će biti pokrivena, te vremenski uslovi neće remetiti kupovinu građanima. Ona će dobiti maksimalnu funkcionalnost, ali i atraktivan i moderan izgled.

- Radovi na Kalenić pijaci i njenoj okolini uveliko traju, a u septembru je planiran početak rekonstrukcije Palilulske pijace. Ona će biti izgrađena prema urbanističkom projektu arhitektonskog tima Geoinka, koji su za uzor uzeli najbolje primere pijaca iz Evrope, od Kopenhagena, Barselone do Madrida. Palilulska pijaca biće pogodna za korišćenje i leti i zimi jer će biti pokrivena i zaštićena od vremenskih uticaja. Zimi joj neće smetati mrazevi i padavine, a leti vrućine jer će biti klimatizovana - objasnio je Folić.

Pijaca će prema projektu imati četiri nivoa, dva pod zemljom u odnosu na Ulicu Ilije Garašanina, dok će iz Ulice 27. marta prvi nivo (suteren) biti na otvorenom i tu će se nalaziti veliki supermarket. Pored supermarketa na istom nivou biće smešten i magacinski prostor sa hladnjačama, prostor za pakovanje robe, kao i onaj za pripremu proizvoda. Na nivou ispod, koji će biti pod zemljom, nalaziće se parkiralište za posetioce sa čak 100 parking mesta.

Pijačni plato biće smešten u nivou prizemlja, a umesto klasičnih tezgi biće smešteni moderni modularni boksevi od montažnih elemenata. Pokretnim stepenicama će se zatim dolaziti do poslednjeg nivoa, gde će se nalaziti galerija sa kancelarijskim prostorom, dodatni deo namenjen prodaji suvenira, antikviteta, kao i kafe-restoran u kojem će posetioci pijace moći da degustiraju hranu i piće iz same ponude ove zelene tržnice. Postojaće veza i između samoposluge i pijace, takođe u vidu pokretnih stepenica, što će dodatno olakšati kretanje starijim osobama.

Poslednji rok za završetak radova je septembar 2018. godine, odnosno 12 meseci od početka radova. Tada bi Palilulska pijaca trebalo da primi prve mušterije, piše Blic.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.