NavMenu

Rekonstrukcija Palilulske pijace počinje u septembru 2017. - Prve mušterije za godinu dana

Izvor: Blic Subota, 12.08.2017. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Dugo najavljivana rekonstrukcija Palilulske pijace počeće u septembru, a kada bude završena podsećaće na tržnice u velikim evropskim metropolama, otkriva za Blic gradski urbanista Milutin Folić.

Ono što će ovu pijacu razlikovati od drugih jeste to što će biti pokrivena, te vremenski uslovi neće remetiti kupovinu građanima. Ona će dobiti maksimalnu funkcionalnost, ali i atraktivan i moderan izgled.

- Radovi na Kalenić pijaci i njenoj okolini uveliko traju, a u septembru je planiran početak rekonstrukcije Palilulske pijace. Ona će biti izgrađena prema urbanističkom projektu arhitektonskog tima Geoinka, koji su za uzor uzeli najbolje primere pijaca iz Evrope, od Kopenhagena, Barselone do Madrida. Palilulska pijaca biće pogodna za korišćenje i leti i zimi jer će biti pokrivena i zaštićena od vremenskih uticaja. Zimi joj neće smetati mrazevi i padavine, a leti vrućine jer će biti klimatizovana - objasnio je Folić.

Pijaca će prema projektu imati četiri nivoa, dva pod zemljom u odnosu na Ulicu Ilije Garašanina, dok će iz Ulice 27. marta prvi nivo (suteren) biti na otvorenom i tu će se nalaziti veliki supermarket. Pored supermarketa na istom nivou biće smešten i magacinski prostor sa hladnjačama, prostor za pakovanje robe, kao i onaj za pripremu proizvoda. Na nivou ispod, koji će biti pod zemljom, nalaziće se parkiralište za posetioce sa čak 100 parking mesta.

Pijačni plato biće smešten u nivou prizemlja, a umesto klasičnih tezgi biće smešteni moderni modularni boksevi od montažnih elemenata. Pokretnim stepenicama će se zatim dolaziti do poslednjeg nivoa, gde će se nalaziti galerija sa kancelarijskim prostorom, dodatni deo namenjen prodaji suvenira, antikviteta, kao i kafe-restoran u kojem će posetioci pijace moći da degustiraju hranu i piće iz same ponude ove zelene tržnice. Postojaće veza i između samoposluge i pijace, takođe u vidu pokretnih stepenica, što će dodatno olakšati kretanje starijim osobama.

Poslednji rok za završetak radova je septembar 2018. godine, odnosno 12 meseci od početka radova. Tada bi Palilulska pijaca trebalo da primi prve mušterije, piše Blic.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.