Izvor: Ozonpress | Subota, 12.08.2017.| 14:04

Čačak dobija prvu stanicu za iznajmljivanje bicikala - U planu za narednu godinu otvaranje novih

Ilustracija (Foto: connel/shutterstock.com)
Dugo najavljivana usluga rent-a-bike zvanično će biti dostupna Čačanima od sredine avgusta, najavio je direktor JKP Parking servis Zoran Blagojević.

U izjavi za OzonPress Blagojević kaže da se radi o pilot projektu i da će dalji razvoj zavisiti od zainteresovanosti građana da koriste bicikle u javnom prevozu.

U početku bicikli će moći da se iznajme sa samo jedne lokacije, i to kod taksi stanice, ali je namera i želja ovog javnog preduzeća da se broj stanica tokom naredne godine poveća. Naravno, ako građani pokažu interesovanje.

- Što se tiče rent-a-bikea, izgrađen je prvi objekat, odnosno stanica koja se nalazi na parkingu kod taksi stanice. Grad Čačak će sa javnim preduzećima obezbediti bicikle koje treba da stignu narednih dana. Očekujemo da tokom ovog meseca, odnosno sredinom avgusta, usluga počne da se koristi. Ovo je pilot projekat kako bi videli da li ovu uslugu žele da koriste naši sugrađani ili ne. Ukoliko se pokaže da žele, mi ćemo dalje razvijati rent-a-bike, pravićemo nove stanice, povećavati broj bicikli - navodi Blagojević.

Građanima će u početku biti dostupno 10 bicikala, i oni neće imati GPS za praćenje, kao što je to slučaj u gradovima gde postoji ovaj sistem. Građani će prilikom uzimanja bicikla, potpisivati ugovor i ostavljati svoje podatke.

- Ove godine se radi o pripremama uvođenja sistema. Radićemo na automatskoj naplati, odnosno želimo da stvorimo mogućnost da se sa više punktova uzimaju bicikli, ili da se ostavljaju na nekom drugom mestu. Za tako nešto je potrebno mnogo više sredstava. Onaj ko bude prvi put dolazio da iznajmi bicikl ostaviće svoje lične podatke, odnosno ličnu kartu, i potpisaće ugovor sa nama, navodi direktor JKP Parking servis.

Cene iznajmljivanja bicikala su promotovnog karaktera i iznosiće 120 dinara dnevno, odnosno 30 dinara po satu.

Za nabavku bicikala utrošeno je 200.000 dinara, dok je izgradnja prve stanice koštala 350.000 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.