Izvor: N1 | Subota, 12.08.2017.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Velika šteta što Srbija nije članica Svetske trgovinske organizacije

(Foto: Mc.rs)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u petak (11. avgusta 2017) da je velika šteta što Srbija još nije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), jer je mehanizam rešavanja sporova u toj organizaciji efikasniji i brži čak nego u EU.

Ljajić je objasnio da su dva razloga što Srbija nije članica STO.

Prvi je to što Srbija i dalje ima izričitu zabranu prometa GMO proizvoda.

Srbija, prema stavu STO, može svojim zakonima da ograniči proizvodnju, ali ne i promet GMO proizvoda, objašnjava ministar, ali dodaje da se promet praktično može zabraniti podzakonskim aktima.

- Ljudi nemaju razlog da se plaše. De jure ne bi bio zabranjen, de fakto bi bio zabranjen. Hoćemo da uvedemo zemlju u STO, a ne da omogućimo nešto što je do sada bilo zabranjeno. Faktičko stanje se ne bi promenilo - kazao je Ljajić

Drugi razlog su bilateralni pregovori sa članicama STO i otvorenja pitanja su ostala sa još četiri zemlje.

- SAD su rekle da će odustati od zahteva oko mesa, ako rešimo GMO. Brazil, sa kojim imamo problem oko kvota za živinsko mesto, traži 500 tona, a mi smo im dali 50 tona. Ukrajina je ozbiljan problem i to će ići teže, EU je stala na našu stranu. I Rusija se pojavila sad sa svojim zahtevima u vezi sa čelikom i automobilima. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali kada postanemo članica EU, onda taj sporazum ne važi i Rusija želi da se zaštiti za taj period - objasnio je ministar.

Ljajić kaže i da je Rusija, kada je pre tri godine ušla u STO, slavila u Ženevi cele noći, jer su znali šta to znači.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.