NavMenu

Toza Marković pokreće proizvodnju crepa većeg formata - Dva nova modela u toku 2018.

Izvor: RTV Nedelja, 13.08.2017. 21:32
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Potpisivanjem ugovora sa italijanskom kompanijom Bedeschi, kikindska kompanija Toza Marković započela je važnu fazu investiranja usmerenu na podizanje tehnoloških kapaciteta u oblasti proizvodnje crepa.

Godinu dana nakon izlaska iz stečaja, uz nasleđeno breme loše privatizacije, kikindska fabrika samo novim ulaganjima obezbeđuje mesto na tržištu i dalji razvoj, što je i preduslov ispunjavanja obaveza preuzetih planom reorganizacije.

U martu je pokrenuta nova linija za digitalnu štampu pločica, a u toku je realizacija investicije usmerene na podizanje tehnoloških kapaciteta u oblasti proizvodnje crepa vredne 1,5 mil EUR.

- Sa firmom Bedeschi iz Italije, poznatim svetskim proizvođačem, dogovorena je proizvodnja i isporuka opreme do kraja godine, a tokom januara i februara usledila bi probna proizvodnja i dokazivanje kapaciteta. Očekujemo da praktično od marta, odnosno s početkom nove građevinske sezone, Toza Marković na tržištu bude prisutna sa dva nova modela crepa većeg formata – Clasic i 333, odnosno Velika Kikinda - kaže direktor Vladimir Ilić.

Na osnovu Plana reorganizacije, kikindska fabrika preuzela je i obaveze prema poveriocima i vraćanje nasleđenih dugovanja u narednih deset godina. Pravi efekti novih proizvoda mogu se očekivati tek s novom građevinskom sezonom, pa u predstojećim razgovorima s bankama kao najvećim poveriocima, u Tozi Marković očekuju produženje grejs perioda na još šest meseci ili godinu dana.

- Prosto je neophodno da novi proizvod zaživi na tržištu, da se implementira u naš rezultat poslovanja kako bismo poslovali na najvišem mogućem nivou. Naime, obaveze od 2,5 mil EUR na godišnjem nivou, koje moramo izmiriti, su jako ozbiljne obaveze - kaže Ilić.

Samo godinu dana nakon izlaska iz stečaja, kikindska fabrika mora da nadoknadi izgubljeno vreme iz perioda loše privatizacije i propadanja fabrike. Za 625 radnika, koliko sada fabrika upošljava, ali i za kikindsku privredu, dalji razvoj Toza Markovića ima višestruki značaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.