NavMenu

Beograd dobio novu putarsku firmu - U 2017. godine u Srbiji osnovana četiri lokalna javna preduzeća

Izvor: Novosti Petak, 11.08.2017. 12:28
Komentari
Podeli
(Foto: mariakraynova/shutterstock.com)
Privreda Srbije od početka ove godine bogatija je za četri nova javna preduzeća. Tokom poslednjih šest meseci prestonica je dobila, uz Beograd put, još jednu putarsku firmu - Putevi Beograda. Lebane sada ima Veterinarsku stanicu i Javno komunalno preduzeće Imovina. U Rači je formiran JP za upravljanje i razvoj infrastrukturnih objekata. Koliko u ovom momentu u Srbiji tačno posluje javnih preduzeća, ne zna se, ali finansijski izveštaji otkrivaju da je 2016. ispratilo njih 554 - što je za 73 više nego godinu pre.

Agencija za privredne registre napominje da su u ukupnom broju i četiri preduzeća koja su u postupku privatizacije i 32 koja su u stečaju ili likvidaciji. Objašnjavaju i da je broj veći zato što je u međuvremenu promenjen Zakon o budžetskom sistemu, pa su od 1. decembra 2016. godine lokalna javna preduzeća, koja se finansiraju iz javnih prihoda, izgubila svojstvo indirektnih budžetskih korisnika. Zato su APR-u morala da dostave podatke.

U praksi, međutim, novo regulisanje budžetskog sistema trebalo bi da smanji broj javnih preduzeća, jer je značilo gašenje, pre svega, direkcija. One su u praksi pripojene nekom drugom javnom preduzeću ili lokalnoj samoupravi.

- Ugašen je značajan broj javnih preduzeća koja su imala staus direkcija - objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština.

- Situacija će biti jasna krajem godine. Tada ćemo znati preciznije brojke, jer će do tad biti okončani procesi likvidacije. Većina je gašena na taj način. Zakon jeste predviđao da se direkcije transformišu do 1. decembra prošle godine, ali je istina da je većina taj posao počela sa zakašnjenjem.

Pokretanje novih javnih preduzeća, pre svega na lokalnom nivou, trebalo je da ograniči i novi Zakon o javnim preduzećima. Propis je predvideo da osnivač ne može osnovati drugo javno preduzeće za obavljanje iste delatnosti od opšteg interesa, osim u slučajevima realizacije projekata javno-privatnog partnerstva.


- Ova odredba doneta je kako bi se sprečilo nekontrolisano osnivanje javnih preduzeća na lokalnom nivou, a ostavljanje već osnovanog javnog preduzeća sa jednim zaposlenim i ogromnim gubicima - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

- Ograničenje se ne odnosi na gradove i Grad Beograd, imajući u vidu teritoriju i gustinu naseljenosti na teritoriji grada. Odredba jeste doneta da bi se izmenila dosadašnja praksa, a za trenutne rezultate primene potrebno je obratiti se jednicama lokalne samouprave.

Statusna promena

U 2016. godini javna preduzeća su zapošljavala ukupno 120.000 radnika, pa je broj zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu povećan za 5.554 radnika. APR, međutim, objašenjava da je broj promenjen zbog statusnih promena zavisnih preduzeća u okviru Elektroprivrede Srbije. Preduzeću je pripojeno veliko društvo sa ograničenom odgovornošću sa izrazito velikim brojem zaposlenih - 6.038. Ako se to izuzme, broj zaposlenih na godišnjem nivou je smanjen za 484 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.