NavMenu

Beogradu na poklon 1.200 umetničkih dela - posle ovogodišnjeg "Belefa" umetnici u prestonici ostavili pravo bogatstvo

Izvor: Blic Subota, 02.08.2008. 10:38
Komentari
Podeli


Da posmatrate beogradske reke sedeći na sočnoj kriški lubenice ili zavaljeni u minijaturne pink fotelje - jastučiće okruženi flamingosima, napravite piknik na džinovskoj ruci čiji je palac u službi stola, moći ćete već od ovog vikenda na Savskom pristaništu, Kalemegdanu, Studentskom parku. Zahvaljujući ovogodišnjem "Belefu" i gradskim umetnicima, 50 novih beogradskih klupa postaće prava atrakcija.

- Ulični nameštaj može biti pravi zaštitni znak glavnog grada. Beograd koji bi bio u svetu prepoznatljiv po neobičnom gradskom mobilijaru, običnim uličnim predmetima od kojih bi umetnici napravili prava remekdela, to je slika kakvu bih voleo da vidim u budućnosti. Izložba "Art2SitOn" je početak tog velikog projekta - kaže Dorijan Kolundžija, umetnički direktor "Belefa".

Neobične betonske klupe koje ovih dana niču po celom gradu, delo su Mladena Hrvanovića, Žane Poliakov, Aleksandra Denića, Igora Štanglickog i Stefana Ikonića, pet umetnika dizajnera koji su realizovali projekat "Art2-SitOn" u okviru vizuelnog programa "Belefa".

Klupe su postavljene na najposećenijim mestima, kao što je Kalemegdan i Studentski park, alii na mestima koja to tek treba da postanu, kao što je Savsko pristanište.

Specifično je to što je beton izabran kao materijal, pa klupe izgledaju više kao umetničke skulpture nego kao mesta za sedenje, a na taj način su i zaštićene od mogućeg vandalizma i povećanog vodostaja reke.

U dogovoru sa JKP "Zelenilo“, koje će ubuduće voditi računa o ovom neobičnom parkovskom "nameštaju", klupe će biti presvučene zaštitnim slojem sa koga će nacrtani grafiti moći lako da se skidaju.

U nameri da se grad pretvori u trajni izložbeni prostor, klupe-skulpture izložbe "Art2SitOn" samo su deo umetničkih dela koja će posle ovogodišnjeg "Belefa" ostati gradu. Oko 1.000 skulptura izložbe "Terratorija" biće raspoređeno na prostoru Botaničke bašte i Beogradske tvrđave, a deo će oplemeniti prostore institucija za decu sa posebnim potrebama.

Posebno dizajnirane instalacije, delo umetnika iz Srbije i Italije, učinile su i da naša Železnička stanica estetski oživi poput one u Napulju.


U Karađorđevoj ulici otkriven je i veliki mural Remeda Alby Guillaume, jednog od trenutno najznačajnijih internacionalnih umetnika koji se bavi grafitima i ulicnom umetnošću. Svih oslikanih 40 strit art panela, dva murala i 60 grafita oko stare okretnice trola u Uzun Mirkovoj i u dvorištu škole Sv. Sava ostaće trajni ukras grada.

Ovo je jedinstveni projekat do sada, kako kažu u "Belefu“, ali je uplanu da se i narednih godina na ovaj način doprinosi bogatstvu i izgledu grada.

Ukupni troškovi 150.000 EUR

Za preko 1.200 umetničkih dela poklonjenih Beogradu "Belef" i Skupština grada izdvojili su 150.000 EUR, a za realizaciju ove zanimljive ideje delimično je zaslužan i "Telenor".

- Ovoliki broj umetničkih skulptura na otvorenom prostoru teško da je viđen negde u svetu. Cilj je bio da se umetnost učini vidljivijom i dostupnjijom. "Belef“, kao najznačajniji gradski festival, postaće u budućnosti i kreativni izvođač radova na gradskoj infrastrukturi - najavljuje Dorijan Kolundžija.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.