Izvor: Tanjug | Sreda, 09.08.2017.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Treći punjač za e-automobile u Srbiji instaliran na Bubanj potoku - Sledi postavljanje u Šidu, Subotici i Dimitrovgradu

(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Uređaj za punjenje električnih automobila, treći zasada u Srbiji, počeo je da radi danas, a instaliran je kod bivše naplatne stanice Bubanj potok, na autoputu u smeru ka Nišu.

Reč je o jednom od pet punjača koji će biti instalirani na svim bitnim ulaznim pravcima u Srbiju, pored punjača instaliranog u renoviranoj garaži na Obilićevom vencu u Beogradu.

Prema rečima pomoćnika ministra građevinarstva Saše Stojanovića, trenutno se još jedan punjač instalira na naplatnoj stanici Šid, a biće postavljeni punjači za e-vozila na naplatnoj stanici Subotica jug iz pravca Mađarske, kao i na naplatnoj stanici Dimitrovgrad iz pravca Bugarske, dok se jedan već nalazi u Preševu.

- Reč je o najsavremenijem punjaču najviše kategorije koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta - rekao je Stojanović Tanjugu.

Kako je objasnio, punjači su najmodernije rešenje na kojima je moguće puniti vozila svih svetskih proizvođača, jer poseduju tri priključka, od čega su dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje, a svi su postavljeni na svetskim sajtovima i aplikacijama gde korisnici u realnom vremenu mogu da imaju uvid u vrstu elektropunjača, tipu priključka, kao i informaciju o zauzetosti.

Darko Savić iz Puteva Srbije naglasio je da je instalirani punjač "ne jedan od najbržih, već najbrža vrsta punjača na svetu", kojih u Evropi ima veoma malo na glavnim magistralnim pravcima.

- Obično ih instaliraju velike robne kuće, veliki tržni centri, ali na putnim pravcima ih nema, a mi smo prva zemlja koja je to uradila na glavnom putnom pravcu Koridora 10 - kaže Savić.

U promotivnom periodu, kako kaže, korišćenje punjača neće se naplaćivati, dok je u pripremi odluka za naplatu korišćenja auto-punjača i kako je dodao, najverovatnije će od septembra početi naplata.

- Iskustva u Evropi govore da to jedno punjenje košta između pet i deset evra, zavisno od kapaciteta baterije vozila i samog e-automobila - navodi Savić.

Podaci MUP-a pokazuju da je u našoj zemlji trenutno registrovano ukupno 128 električnih vozila, a da je od tog broja 90 registrovano u Beogradu.

U sklopu putne modernizacije, Ministarstvo građevinarstva je uvelo i besplatan wi-fi internet na pet odmorišta u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.