Izvor: Tanjug | Sreda, 09.08.2017.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvozni ugovori srpske namenske industrije vredni 754 mil USD - Krušik obara rekorde u proizvodnji

Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, prilikom posete fabrici Krušik u Valjevu, da je ukupna vrednost izvoznih ugovora namenske industrije 754 mil USD, i da će izvoz ove godine porasti za 20%.

- Očekujemo da će namenska industrija Srbije nastaviti da proizvodi i baš primerom Krušika pokazati da je moguće obnoviti ono što je bilo uništeno, da je moguće od sopstvenih sredstava proširiti proizvodnju, zaposliti radnike, pristojno ih platiti, i u isto vreme konkurisati na svetskom tržištu - rekao je Vulin.

On je dodao da će Vlada Srbije nastaviti intenzivno da ulaže u odbrambenu industriju, jer je to šansa da se odgovori na potrebe svetskog tržišta i ostvare značajno veći novčani prihodi. Prema rečima ministra, činjenica je da je svetsko tržište u ovom trenutku vrlo raspoloženo prema našem proizvodnom programu.

- Na nama je da sada koristimo ovu priliku kada odbrambena industrija Srbije zaista na svetskom tržištu ima veliki prostor za svoje proizvode, i da višak vrednosti, višak novca koji zarađujemo, ponovo uložimo u odbrambenu industriju - rekao je ministar.

Rukovodstvo Krušika informisalo je ministra o stanju, postignutim rezultatima poslovanja, stepenu realizacije započetih investicija, planovima za budućnost, kao i preduzetim merama koje se tiču bezbednosti zaposlenih koji obavljaju proizvodne procese.

Direktor Mladen Petković istakao je da Krušik trenutno ima 2.640 zaposlenih, među kojima su i mladi inženjeri, i trenutno je najbrojnija fabrika po radnoj snazi u odbrambenoj industriji Srbije.

- Od 2014. godine do danas zaposlili smo 1.500 novih radnika, kako bismo sve ugovorene obaveze ispoštovali u rokovima koji su predviđeni ugovorima. Trenutno imamo ugovorenih poslova za 276 mil USD i uposlene kapacitete za celu 2017, 2018. i 2019. godinu - naglasio je Petković.

On je istakao da će Krušik ove godine oboriti istorijski rekord kada je reč o obimu proizvodnje i izvozu, a samo obim izvoza biće veći za oko 80 mil USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.