NavMenu

Dobar izgled donosi novog kupca - I srpski proizvođači sve više pažnje pridaju dizajnu ambalaže

Izvor: eKapija Sreda, 09.08.2017. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Rafovi u trgovinama prepuni su robe mnogobrojnih proizvođača, koji neprekidno traže načine da se izdvoje od konkurencije i ubede kupca da se odluči baš za određeni artikl. Stručna javnost, ali i proizvođači, saglasni su da lepo dizajnirana ambalaža igra sve veću ulogu u toj trci. Bilo da je u pitanju keks, piće, kozmetika, četka za kosu, alat ili igračka, ako ne postoji drastična cenovna razlika, šansa da će kupac odbarati lepo upakovan proizvod znatno se uvećava.

Prema nekim podacima dizajn pakovanja ima moć da podstakne kupca na kupovinu za manje od 3 sekunde, dok je studija jedne američke kompanije pokazala da 65% kupaca prvi put pazari neki proizvod na osnovu izgleda ambalaže.

Atraktivnog pakovanja u koje bi "skockali" svoje proizvode, postali su svesni i srpski proizvođači robe široke potrošnje. Na promene su se odlučili čak i oni koji su godinama negovali dobro poznati izgled, pa je tako posle 400 miliona prodatih litara redizajniran i čuveni srpski Vinjak, a novo, sofisticiranije lice dobila je i nezvanična "pljuga zidara" – Drina. Kompanija Imlek nedavno je završila potpuni redizajn čitavog portfolija pod brendom Moja Kravica, a na tržište su od nedavno, evocirajući uspomene kupaca, vratili i čuveni jogurt u trouglu. Da se proizvođači prilagođavaju željama potrošača, potvrđuje i primer kompanije VODAVODA koja je za domaće i tržišta u regionu lansirala novu ambalažu sa etiketama na ćirilici, a uspeh ovog poteza, navode, procenili su nakon velikog broja upita potrošača da pakovanje vode iz Banje Vrujci bude ispisano i ćiriličnim pismom.

Dve godine za redom ograničenu seriju dizajniranih flašica u saradnji sa ovdašnjim dizajnerima, domaćem tržištu predstavila je i velika Coca Cola, ali moć dizajna pakovanja verovatno je značajnija za male igrače na tržištu. Na nju se zato, oslanjaju i u maloj beogradskoj proizvodnji finih ovsenih kolača – Anđeli.

- Ako pažljivije pogledate jedinično pakovanje za Anđele, primetićete da samo rešenje ima srebrne tufnice koje pod rasvetom daju jedan vrlo specifičan odsjaj i maltene "uveseljavaju" čitav raf. To nije slučajno – kaže za naš portal Milivoje Čalija, osnivač ove proizvodnje.

Poslovni background našeg sagovornika i njegove supruge Milice su mediji, advertising, marketing i PR, pa im je od starta bilo jasno koliko je ambalaža kao element marketinga važna u komunikaciji.

AndjeliAndjeli
Dizajn Anđela potpisuje grafička dizajnerka i multidisciplinarna umetnica Aleksandra Prhal, koja je, kako kaže naš sagovornik, u potpunosti odgovorila na vrlo detaljan brief, baziran na poetici, poziciji i ključnim porukama njihovih proizvoda. Na festivalu o dizajnu i ambalaži, Packtivity, Anđelima je uručena nagrada za najbolje dizajniranu ambalažu u Srbiji za 2014/2015 godinu, a osim prepoznatljivog papirnog pakovanja, ovi kolačići se od prošle godine mogu kupiti i u limenim kutijama u sedam varijanti. Ove godine u planu je da otvore i svoj prvi shop.

- Dizajn pakovanja je od vrlo visoke važnosti, ali samo pod uslovom da suštinski kvalitet samog proizvoda bude u ravni sa dizajnom. Loš proizvod u dobroj ambalaži je česta i vrlo nesretna kombinacija – napominje Čalija.

U to veruju i u kozmetičkoj kući Aura. Niška fabrika kozmetike osim u regionu, posluje i na tržištu Bliskog istoka, a razvija i planove za izvoz u SAD. Pre nekoliko godina uradili su kompletan redizajn, što se pokazalo kao ispravan potez u pridobijanju novih potrošača.

- Ambalaža otvara vrata ka kupcu, ali ukoliko se u njoj ne nalazi kvalitetan proizvod, vrata se zauvek zatvaraju – ističe za naš portal Mila Litvinjenko, vlasnica Aure, napominjući da osim vizuelnog efekta na kupca dizajn treba da poboljša zaštitu i upotrebu proizvoda.

Na pitanje kako pronaći pravu meru, ona objašnjava da je, kada je dekorativna kozmetika u pitanju, pre svega potrebno uraditi test kompatibilnosti proizvoda sa ambalažom.

- Kada kažemo dekorativna kozmetika mislimo na šminku, boje, a ne postoji boja koja je stabilna na direktnom izvoru svetlosti. Zato je sledeći korak izabrati ambalažu u kojoj će boja biti stabilna i obavestiti kupca da je ne drži na direktnom svetlu. Tek kada se prođu ova dva koraka, pristupa se izboru ambalaže koja ce privući potrošača. Naravno, pre tog izbora radi se ispitivanje tržišta i na kraju se donosi odluka. Naša je da budemo originalni.

Iako prate svetske trendove, i daleko poznatiju inostranu konkurenciju, te iz toga izvlače pozitivna i negativna iskustva - nikad ih ne kopiraju. Za osmišljavanje ambalaže u Auri zadužen je tim koji čini 5-6 osoba, a posredno su uključeni i ljudi iz prodaje sa svojim iskustvom sa tržišta.


Aura proizvodi (Foto: aura.co.rs)Aura proizvodi
Sve atraktivnija pakovanja domaćih proizvođača ukazuju i na uspon kreativne industrije u Srbiji, a neka od rešenja dobila su i prestižne svetske nagrade u oblasti dizajna (Bakina tajna osvojila je svetsku nagradu WorldStar 2013 za najbolju ambalažu u kategoriji hrane, prirodni kozmetički proizvodi Sofi drugo mesto na European Design Awards u oblasti ambalaže).

Ipak, važnije možda i od same ponude i izbora rešenja na tržištu, jeste da naručioci jasno artikulišu svoj cilj kada je ambalaža u pitanju. Kako ističe Milivoje Čalija, naručilac mora znati koju poruku želi da prenese, iza kojih vrednosti stoje, zašto se uopšte bave poslom koji se bave. Kao posledicu te nesposobnosti, ističe, svedoci smo da usvojena rešenja često grafički idu "ispod" il "iznad" suštine samog proizvoda.

Ne redizajnu radi redizajna


Nije ni svaki trenutak pogodan za promenu. Kako ambalaža igra veliku ulogu u vezivanju potrošača za proizvod, naši sagovornici upozoravaju da nije dobro često raditi redizajn, jer postoji opasnost da vas kupci ne prepoznaju.

Od kada su uradili kompletan redizajn, kojim su žene prepoznale i prihvatile Auru kao kvalitetan brend, niška kozmetička kuća često izlazi sa limitiranim kolekcijama kojima odskače od "standardnog dizajna", ali uvek postoji neka tanka nit Aure. Ni u Anđelima ne veruju u redizajn radi redizajna. Kako u startu studiozno pristupaju ovom segmentu poslovanja, za njegovu promenu bi se, kažu, odlučili samo ukoliko bi recimo drastično promenili recepturu svojih proizvoda.

Svetski ekstremi

Dok se domaće kompanije još drže "standardnih formi" pakovanja, bogatih koloritom i domišljatim detaljima, neka od svetskih rešenja predstavljaju radikalnije poteze kada je ambalaža u pitanju. Tako se mogu kupiti cigarete upakovane u oblik mrtvačkog sanduka, vodka u kojoj naizgled pliva ljudski kičmeni stub, kesice čaja u obliku ribica ili orgami ptica, špagete upakovane u oblik svetski poznatih građevina...

Ivana Bezarević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.