Izvor: Politika | Sreda, 09.08.2017.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bojović nije uspeo da smeni direktora Energoprojekta

Energoprojekt
Dobroslav Bojović, novi većinski vlasnik preduzeća Energoprojekt, na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora nije uspeo po hitnom postupku da smeni aktuelnog direktora Vladimira Milovanovića. Bojović je, inače, već prvog dana nakon zaključenja ponude za preuzimanje našeg najvećeg građevinskog preduzeća zatražio da Nadzorni odbor smeni Milovanovića.

Na sednici Nadzornog odbora bilo je burno, jer je dosadašnji predsednik ovog tela Anđelko Kovačević podneo ostavku. Ipak, on je u svojstvu predsednika zakazao vanrednu Skupštinu akcionara za 1. septembar. Time se oglušio o Bojovićev zahtev koji je tražio da vanredna Skupština akcionara bude sazvana 16. avgusta.

Nakon promene vlasničkog udela, kako se saznaje, Nadzorni odbor više nema legitimitet, što je i razlog zašto hitna smena direktora Vladimira Milovanovića juče nije uspela. Jer, tri člana Nadzornog odbora prodala su svoje akcije Bojoviću i tako su po sili zakona prestali da budu članovi ovog tela. Jedan član je ranije podneo ostavku tako da je Nadzorni odbor praktično nelegitiman, jer ima manje od polovine članova od potrebnih sedam. Po statutu firme ostali članovi dužni su da sazovu sednicu Skupštine radi izbora novih članova Nadzornog odbora.

Bojović je, inače, već dostavio i predlog dnevnog reda za Skupštinu akcionara, a to su, kako se i očekivalo, predlozi za smenu i izbor predsednika Skupštine, kao i članova Nadzornog odbora. Za predsednika Skupštine predložio je dve osobe - Dragoljuba Milovanovića i Slavku Ćosić kojima je zajedničko da su radni vek proveli u Energoprojektu. Za članove Nadzornog odbora Bojović je predložio sebe, Miodraga Zečevića, Vitomira Perića, Branislava Ivkovića i Zorana Đerkovića. Za nezavisne članove ovog tela predložio je Nadu Bojović i Marka Milojevića.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.