NavMenu

U Srbiju stiže hiljade stranih dizelaša - Nemačka priznaje samo standard motora evro 6

Izvor: RTS Ponedeljak, 07.08.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Od sledeće godine u većinu nemačkih gradova neće moći da uđu dizel-vozila ako nemaju standard motora evro 6, odlučio je nemački regionalni sud pokrajne Baden-Virtemberg.

Grad Diseldorf primenjivaće ovu normu, a ona je u skladu sa Pariskim sporazumom o zagađenju čiji je potpisnik Nemačka. Ta uredba se odnosi i na strance, pa će u tom slučaju mnogi morati da ostave svoja vozila kupljena između 2000. i 2012. na parkinzima u predgrađu nemačkih prestonica i u centar odu metroom ili tramvajem.

Ovaj korak je neophodan kako bi se zaustavilo dalje zagađenje sve dok električni automobili ne budu više zastupljeni na gradskim ulicama i dok dizelaši zaista ne postanu – kako danas tvrde proizvođači automobila – čistiji. Prema najnovijim podacima, evro 6 norme zadovoljava trećina dizelaša koji saobraćaju putevima u Nemačkoj.

- Ova priča ima dva aspekta: jedan je zdravlje nacije, a drugi sprečavanje globalnog zagrevanja planete. Čestice koje dizel ispušta u vazduh veoma su kancerogene - kaže analitičar Jirgen Res.

Gotovo polovina od tri miliona novih vozila koliko se godišnje proda u Nemačkoj jesu dizelaši. S druge strane, Evropska agencija za životnu sredinu saopštila je da su emisije finih čestica i azotnih oksida odgovorne za brojne bolesti koje svake godine samo u Nemačkoj odnesu 10.000 života.


- Nemoguće je preraditi vozila, ona se moraju reciklirati i zameniti najbolje električnim vozilima zato idemo na to da u budućnosti izbacimo za kratko vreme skoro celu gamu na čisto električni pogon. Mi smo spremni - kaže Ola Kaleus iz Mercedesa.

U toj zemlji procenjuju da će u narednih pet godina 14 miliona automobila sa starim dizel-motorima biti zamenjeno novim, čistijim dizelašima koje zadovoljavaju evro " norme.

Većina starih dizelaša otići će na tržišta Balkana, Azije i Afrike.

Stručnjaci procenjuju da će više od 300.000 ovih vozila u naredne tri godine doći i u Srbiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.