NavMenu

Uskoro mere zbog drastične suše - Najviše stradao kukuruz, farmeri strepe od pojave aflatoksina

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.08.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio da to ministarstvo prati situaciju i priprema odgovarajuće mere sa kojima će izaći pred Vladu povodom suše koja je zahvatila Srbiju.

- Ministarstvo poslednjih dana prati situacija na teritoriji čitave Srbije i u skladu sa agrometeorološkim prilikama u narednom periodu mi ćemo pripremiti odgovarajuće mere sa kojima ćemo izaći pred Vladu - rekao je Stanojević.

On dodaje da ovog časa ne može da kaže da li će se proglasiti elementarna nepogoda.

- S obzirom na to da je suša zahvatili čitavu zemlju, pogotovo istočni i jugoistočni deo, Ministarstvo će pred Vladu izaći sa odgovarajućim preporukama - rekao je Stanojević.

Situacija je izuzetno teška, pogotvo u istočnom i jugoistočnom delu zemlje, ali, generalni problem je, uz nedostatak vlage u zemljištu i problem atmosferske suše, ocenio je Stanojević.

- Svakako, ovo je najnezgodniji trenutak za kukuruz, našu najveću stratešku kulturu, ali i za ostale kulture, kao i za voće, pogotovo u onim delovima naše zemlje gde se ne može zalivati. U tom smislu, Ministarstvo će narednih godina suštinski rešavati te probleme, pre svega davanjem povoljnih subvencija i kredita i drugih mera za nabavku sistema za navodnjavanje - rekao je Stanojević.

Sada možemo lečiti samo posledice, a u perspektivi moramo biti spremni za ovakve situacije, istakao je on.

- Pre svega, da pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima da se opreme sistemima za navodnjavanje - zaključio je Stanojević.

Veliki problemi prate i stočarstvo, jer će hrana za krave u mlečnom govedarstvu biti znatno lošijeg kvaliteta, strahuju farmeri, a prenosi Radio televizija Vojvodine.


- Zbog suše je bilo teško 2003. i 2012. godine. Po meni je 2003. godina bila teža od 2012. godine, ali je ova godina nešto što ja ne pamtim. Ova suša će se vrlo loše odraziti na proizvodnju mleka. Prvo će poskupeti stočna hrana koje neće biti dovoljno. Kvalitet hrane će biti jako loš, a kvalitet silaže nikada lošiji. Čim se krave slabije hrane biće manje mleka, tako da možemo očekivati i nestašice mleka - žali se proizvođač mleka u Gajdobri Vasilije Ivković.

U sušnoj 2012. godini bilo je problema sa aflatoksinom, a Ivković ima bojazan da će tih problema biti i ove godine.

- Aflatoksin nam je neminovan i to nas čeka. Temperature su veoma visoke, pojedini kukuruzi dospevaju za petnaestak dana na vršidbu. Temperature su preko 30 stepeni što pogoduje razvoju aflatoksina - upozorava on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.