NavMenu

Koliko košta, kome je poverena i šta sve obuhvata obnova fasada u centru Beograda - Do kraja avgusta i tender za Brankovu

Izvor: eKapija Subota, 05.08.2017. 10:41
Komentari
Podeli
Fasada u Karađorđevoj, nakon obnoveFasada u Karađorđevoj, nakon obnove
Građevinske skele opasale su poslednjih meseci neke od najlepših zgrada u Beogradu. Ispod zidarskih alata, potom, izlaze svetle i doterane, neke čak i - neprepoznatljive. Projekat velikog umivanja prestonice, u okviru kojeg će novo ruho dobiti, ili su već dobile, neke od glavnih beogradskih lepotica, nastavak je višegodišnje obnove najugroženijih i arhitektonski najvrednijih fasada. Nakon Kosančićevog venca, Karađorđeve, Terazija, Studentskog trga, do kraja ovog meseca očekuje se tender za "parnu stranu" Brankove ulice, a potom i za objekte na Zelenom vencu...

eKapija je istraživala – ko vodi ovaj projekat, koliko košta aktuelni ciklus obnova fasada u Beogradu, šta je završeno a šta je još u planu do kraja 2017, koje firme rade ove poslove, i šta možemo da očekujemo u 2018. Takođe, videli smo i jednu dobru ideju "iz komšiluka", koja bi u narednim godinama mogla da donese korist i Beograđanima!

Deo projekta obnove fasada u centru vodi Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a deo Javno preduzeće Gradsko stambeno.

U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove za eKapiju podsećaju da su realizaciju "Programa Skupštine grada za sprovođenje mera tehničke zaštite objekata i prostornih kulturno-istorijskih celina" (što je zvaničan naziv projekta) započeli u 2016. U prošlogodišnjoj, prvoj fazi, izdvojeno je 360 miliona dinara, dok je za drugu fazu – odnosno radove u 2017. predviđeno još 250 miliona.

S obzirom na to da Grad Beograd radi na obnovi fasada na lokacijama koje su proglašene za kulturna dobra, gradska uprava je, kako sami navode, prikupila od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sve saglasnosti neophodne za rekonstrukciju, tačnije za sprovođenje mera tehničke zaštite.

Prva i najveća etapa u 2017, u kojoj se radovi privode kraju, jeste celina "Kosančićev venac". Njoj pripadaju objekti u Karađorđevoj, Pop Lukinoj, Fruškogorskoj, Zadarskoj i na Kosančićevom vencu. Tehničku dokumentaciju, koja je morala da dobije saglasnost Zavoda, izradila su beogradska preduzeća Modular, CAB i Vemex project i čačanski Beling.

- Do danas su završeni, ili su pri samom kraju, radovi na 30 objekata. Do kraja godine biće izvedeni radovi na još 5 objekata, nakon završetka rekonstrukcije Zadarske ulice - objašnjavaju za eKapiju u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

(Foto: Efetova Anna/shutterstock.com)
Na obnovi ovih fasada, angažovana su preduzeća Jadran, M Enterijer gradnja, Jugogradnja, Ornament Investinženjering i ALP Inženjering, koja su odabrana putem javnih poziva, i sa kojima su ugovori potpisani u oktobru i novembru prošle godine. Ponuđači na tender su morali da ispune i zahteve u vezi sa referencama na objektima koji su pod zaštitom, podsećaju iz Sekretarijata.

Grupa ponuđača Jadran Beograd, Jugogradnja i M enterijer gradnja dobila je posao u Karađorđevoj (17-19, 21, 23, 35, 37, 39, 41, 43).

Jugogradnji Beograd, Ornament investinženjeringu, Jadranu i M Enterijer gradnji, poveren je posao na zgradama Pop Lukina 6/Fruškogorska 1, Fruškogorska 3, Pop Lukina 12, Kosančićev venac 2/Zadarska 1, Kosančićev venac 4/Zadarska 1a, Kosančićev venac 6, Kosančićev venac 8, kao i u Zadarskoj (4, 7, 12, 14).

Treća grupa odabranih firmi su Jadran, Jugogradnja i ALP Inženjering, kojima su povereni radovi u objektima na adresama Pop Lukina 2-4, Kosančićev venac 5/Fruškogorska 4, kao i Fruškogorska (2, 6, 8 i 10) i Kosančićev venac (1, 1a, 13, 15, 17, 18, 19, 22, 23).

Vrednost ovih radova je oko 200 miliona dinara, kažu za eKapiju u Sekretarijatu.

Još dva tendera do kraja 2017.

Kako su nam objasnili u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, tokom 2017. zaštita objekata i prostornih kulturno-istorijskih celina nastaviće se u dve faze: tender za prvu grupu fasada očekuje se do kraja meseca, a za preostale do kraja godine.

Tako će tokom avgusta biti objavljen tender za obnovu na objektima u Brankovoj ulici (broj 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 26 i 32), Pop Lukinoj 1b i 3-5, Džordža Vašingtona 26, u Bulevaru despota Stefana 10/Braće Jugovića 21, kao i Gračaničkoj 18. Druga celina su objekti - Maršala Birjuzova 1, Zeleni venac (2, 4, 6, 8, 10, 12, 14) i Kolarčeva 3.

Gradsko stambeno sredilo 87 fasada

Gradsko stambeno je realizovalo projekte sređivanja fasada na 87 lokacija, u užem gradskom jezgru – u Kralja Milana, Nemanjinoj, Karađorđevoj, Cara Dušana, Cara Lazara, Katanićevoj, Svetog Save, Stojana Protića, Hadži Milentijevoj, Internacionalnih brigada, Krušedolskoj, Ohridskoj, na Studentskom trgu, u Dragoslava Jovanovića, Njegoševoj i na Terazijama. Ugovor sa izvođačima – W.D. Concord West, Concord steel, Decoform i Statik, potpisan je u januaru 2017, a ukupna vrednost iznosi nešto vise od 187 miliona dinara, kažu za eKapiju u Gradskom stambenom.

Tokom 2018, Stambeno planira nastavak realizacije projekta sanacija fasada u užem gradskom jezgru, a planom poslovanja biće obezbeđena i sredstva za ove poslove, kažu za eKapiju u tom javnom preduzeću, dodajući da je zasad rano govoriti o definisanim lokacijama.

(Foto: Suzana Obradović)
Boje i materijali uz konsultacije sa Zavodom


Iako radovi, pogotovu ako duže traju, umeju da budu i predmet negodovanja Beograđana, nema sumnje da je nov izgled fasada dao potpuno novo svetlo ulicama. Siva, oronula, pohabana, a povremeno i opasna lica zgrada sa kojih je otpadala oplata, zamenile su svetle boje, glatke površine, dekorativna rasveta... Sagovornici eKapije u Stambenom podsećaju da su svi izvođači bili u obavezi da se tokom izvođenja radova konsultuju sa stručnim licima tog javnog preduzeća, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture – o izboru boja, kvalitetu materijala, završnih radova fasade, boje oluka, stolarije.

- Na izbor materijala svakako je uticalo i realno stanje na tržištu, tako da su se prilikom izbora materijala poštovale smernice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ukoliko se neka vrsta materijala ne proizvodi pravile su se realne kopije istih – dodaju naši sagovornici.

Fasade koje se same čiste

Osnovni neprijatelj izgleda zgrada, uz zub vremena, jeste i zagađenje, odnosno prljanje koje je neminovno. Ipak, novosadski naučnici smislili su lek i za ovo, a on se zove "heromat". U pitanju je patent Tehnološkog fakulteta, koji proizvodi preduzeće HGP iz Novog Sada. Zasad, istina, samo po narudžbini za pojedine projekte, ali se nadaju da će se u budućnosti naći i u slobodnoj prodaji. Novosađani su ovu suspenziju izumeli u okviru evropskog projekta započetog još 2011. godine, a ona fasade, pa i bojene površine, čini samočistivim. Pomoću nje, fasade u gradu bi mogle da budu čiste i deset godina, bez obnavljanja. Heromat je adekvatan i za moderne i za stare građevine - korišćen je u zaštiti tvrđave u Baču, njime je premazan tunel Petrovaradinske tvrđave, ali nedavno - i novi murali na Grbavici.

Profesorka Jonjaua Ranogajec, šefica Katedre za inženjerstvo materijala na Tehnološkom fakultetu, kaže u razgovoru za eKapiju da imaju dobru saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, kao i Centralnim institutom za konzervaciju, za čije stručnjake organizuju edukacije i prezentacije ovog izvanrednog proizvoda.

HGP (kao proizvođač) ima (pojedinačne) investitore i u Beogradu, dodaje naša sagovornica. Ipak, ukoliko bi i Grad Beograd, kao investitor velikog projekta obnove zaštićenih fasada, prepoznao značaj i mogućnosti heromata, preporuka za njegovo korišćenje izvođačima na ovim projektima mogla bi mnogo da doprinese, smatra profesorka Ranogajec.

M.M.


Kako su fasade u Karađorđevoj ulici izgledale pre, a kako izgledaju nakon obnove, možete pogledati u galeriji:

Fotogalerija
Obnova fasada u Karađorđevoj u Beogradu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.