NavMenu

Neto dobit MOL grupe veća za 23% u prvom polugodištu 2017.

Izvor: eKapija Petak, 04.08.2017. 14:19
Komentari
Podeli
Mađarska naftna grupacija MOL ostvarila je rast neto dobiti od 23%, na 639 mil USD, u prvom polugodištu 2017. u odnosu na isti period prošle godine, pošto su svi segmenti poslovanja povećali svoju zaradu, saopšteno je u petak, 4. avgusta 2017. godine, iz te kompanije.

Sektor istraživanja i proizvodnje nafte zabeležio je u prvih šest meseci dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 447 mil USD, što je za 45% više nego u uporednom lanjskom periodu, i ostvario veliku količinu slobodnog novčanog toka od 321 mil USD.

Deo prerade je ponovo objavio rekordnu EBITDA od 652 mil USD, što predstavlja povećanje od 8% u odnosu na isti period prošle godine, usled jačih marži rafinerija i povećane dostupnosti sredstava.

Sektor Usluge kupcima i maloprodaja prijavio je do sada najvišu polugodišnju EBITDA od 150 mil USD, za 18% veću nego u prvih šest meseci 2016, dok je Odeljenje proizvodnje gasa ostvarilo EBITDA u posmatranom periodu od 107 mil USD, ili za 12% veću na godišnjem nivou.

- Povećali smo procene očekivane dobiti za 2017. godinu na više od 2,3 mlrd USD EBITDA zahvaljujući veoma snažnim rezultatima Grupe u prvoj polovini godine, što je još jedan dokaz našeg fleksibilnog integrisanog poslovnog modela i kvaliteta resursa - rekao je Zsolt Hernádi, izvršni direktor i predsednik MOL Grupe, komentarišući rezultate.


On je dodao da je Grupa, takođe, došla do značajne prekretnice u pogledu transformacije na petrohemikalije, koja je postavljena strategijom "2030", budući da je nedavno potpisala ključne ugovore o licenciranju za svoj vodeći Poliol projekat.

Mađarski naftni div je nedavno potpisao partnerske sporazume sa kompanijama Evonik i Thyssenkrupp za vodeću MOL-ovu investiciju u lanac vrednosti propilen oksida (Poliol projekat), od koje očekuje da će pružiti podsticaj njegovoj petrohemijskoj ekspanziji i otvoriti put da postane vodeća hemijska grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE).

MOL planira i izgradnju mreže od više od 250 punjača električnih vozila u CIE, kao deo NEXT-E konzorcijuma, koji je za ovu svrhu dobio 19 mil EUR od Evropske unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.