NavMenu

Šta je lek za odlazak lekara iz Srbije?

Izvor: RTS Petak, 04.08.2017. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Izreka "trbuhom za kruhom" u najkraćem objašnjava razloge zbog kojih veliki broj zdravstvenih radnika pokušava da pronađe posao u inostranstvu. Preciznih podataka o tome koliko je lekara, medicinskih sestara i tehničara otišlo iz Srbije – nema. Zbog plata koje su veće od tri do pet puta, a neretko i više, naši zdravstveni radnici najčešće odlaze u Nemačku, Kuvajt, ali i u Hrvatsku.

Stetoskop u kofer i pravac u Nemačku, gde radi gotovo 40.000 stranih lekara. I iz Opšte bolnice u Zrenjaninu u tu zemlju verovatno je otišao neko od 21 zaposlenog, koliko ih je trenutno na neplaćenom odsustvu. Zato će ubuduće pauzu u radu moći da dobiju na godinu dana, umesto na dve.

- Sada smo u nedoumici - da li dozvoliti ljudima da poprave svoju materijalnu situaciju, ili im zabraniti da idu, što je u svakom slučaju nonsens - kaže zamenik direktora Opšte bolnice u Zrenjaninu dr Vladimir Arbutinov.

Potpune zabrane odlaska na neplaćeno odsustvo neće biti, ali je zbog sve češćih zahteva, Ministarstvo zdravlja dalo određene sugestije direktorima zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Ferenc Vicko navodi da je jedna od sugestija da se ne daje neplaćeno odsustvo onim lekarima specijalistima bez kojih služba ne bi mogla da funkcioniše.

- Sklapa se ugovor da se vreme koje se provede na specijalizaciji duplo mora odraditi ovoj državi da bi se, praktično, cena specijalizacije nekako vratila i da obezbedimo te stručnjake - ukazuje dr Vicko.

Svake godine sertifikat o dobroj praksi uzme oko 800 lekara, ali to ne znači i da su svi oni otišli iz zemlje, kažu u Lekarskoj komori Srbije. Tvrde da u ovom trenutku imamo dovoljno zdravstvenih radnika.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić napominje da su problem unutrašnje migracije lekara ka većim gradovima. Podseća da, s obzirom na slobodno tržište, i unutar Evropske unije postoji problem migracija lekara i da su se sa tim suočavale sve zemlje kandidati.

- Istina je da imamo negativnu starosnu strukturu što se tiče zdravstvenih radnika, pre svega lekara - konstatuje dr Dinić.

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Lekari odlaze u inostranstvo zbog veće plate, ali ima i onih koji su morali na godišnji odmor, pa je tako bolnica u Smederevu ostala bez jedinog infektologa. Na sreću, nema hitnih pacijenata, jer bi morali u neki drugi centar. S jednim infektologom rade godinama.

- On pokriva prvu smenu i konsultant je za sve pacijente kojima je neophodan infektolog. Da pokrivamo 24 sata, trebalo bi nam pet infektologa, a ni bogatije zemlje nemaju infektologiju u opštim bolnicama koja je pokrivena 24 sata - kaže v.d. direktora Opšte bolnice Sveti Luka u Smederevu, prim. dr Nenad Đorđević.

Prema podacima Instituta Batut, Srbiji nedostaju anesteziolozi, pedijatri, radiolozi, pa i infektolozi, a to su i najtraženija zanimanja u inostranstvu. Preko granice, plaćenije su i medicinske sestre.

- Kada su u pitanju domovi zdravlja, tu uglavnom nedostaju lekari, dok je nedostatak zdravstvenog kadra u bolnicama obeležen i nedostatkom medicinskih sestara. Predviđeno je da upravo ti nedostaci budu pokriveni tokom ove godine - ukazuje Verica Jovanović, v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Batut.

Dr Vicko podseća da je Ministarstvo zdravlja planiralo da tokom ove godine bude zaposleno više od 2.600 novih zdravstvenih radnika.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković najavljuje da će biti znatno poboljšan kvalitet edukacije i stručnog osposobljavanja medicinara, zatim njihovo informisanje, a obećava i da će biti poboljšani uslovi za rad – kako materijalni, tako i uslovi u vezi sa kvalitetom opreme na kojoj rade.

Da ostanu, možda će doprineti i bolji uslovi za rad. Ove godine ulaganje u opremu, renoviranje i izgradnju zdravstvenih ustanova biće veće od 2 mlrd EUR. Do kraja godine, zdravstvenim radnicima obećane su i veće plate.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.