Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.08.2017.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Može li država da predloži model za Agrokorove firme u Srbiji?

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Rešenje Okružnog suda u Ljubljani, kojim je postupak vanredne uprave u Agrokoru priznat kao "strani stečajni postupak" u Sloveniji, može značiti i najavu prodaje Mercatora i njegovih filijala u Srbiji (kako je to protumačeno u slovenačkim medijima), kaže u razgovoru za Sputnik ekonomista Mladen Kovačević.

- Agrokor je u ogromnim dugovima i jedino što im ostaje je da počnu da prodaju imovinu — a koliko znam, sva njihova preduzeća u Srbiji solidno posluju i može da se ostvari dobra cena. Verujem da će oni gledati da gde god mogu preduzeća koja su u sistemu Agrokora, pa i u Srbiji, što pre prodaju i dođu do novca - kaže Kovačević.

Srbija bi što pre morala da sačini strategiju o tome kako da zadrži domaća preduzeća koja su u sastavu Agrokora, ocenio je u razgovoru za Sputnik Kovačević.

- Trebalo bi da predstavnici naših ministarstava, Privredne komore, što pre sednu sa vrhunskim pravnicima i ekonomistima i nađu jedan model koji bi Srbiji najviše odgovarao. Da mi budemo inicijatori cele procedure oko toga šta će se dešavati sa preduzećima koja su u Srbiji, a nalaze se u sistemu Agrokora - ističe Kovačević.

On upozorava da ne treba čekati da nam iz Hrvatske nametnu neko rešenje, pa da se posle bunimo, jer od toga, kako kaže, neće biti vajde. Jedna od ideja je, kaže on, da im ponudimo da platimo onoliko koliko su oni platili, pa da te firme ponovo pređu u naše vlasništvo.

- Verovatno će reći da je to za njih neprihvatljivo, pogotovo što je evro u međuvremenu izgubio vrednost. Ali ni oni nisu u situaciji da budu drčni i traže neku visoku cenu - ističe ovaj ekonomista u razgovoru za Sputnik.

U sastavu Agrokora u Srbiji su Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin, kao i lanci IDEA, Roda i Mercator
U sastavu Agrokora u Srbiji su Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin, kao i lanci IDEA, Roda i Mercator (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com )
On podseća i da je Slovenija odmah donela lex specialis za Mercator i dodaje da bi i Srbija trebalo da uradi isto to, i to što pre — "da ne čekamo skrštenih ruku da nam oni nametnu lošija rešenja", napominje Kovačević i dodaje da je izuzetno važno da se izbegne da se nađemo pred svršenim činom, kako bismo prošli koliko-toliko bolje, zaključuje sagovornik Sputnika.

Tri žalbe na rešenje suda u Ljubljani


Sud je saopštio da je dosad dobio tri žalbe protiv rešenja kojim je postupak vanredne uprave u Agrokoru priznat kao "strani stečajni postupak" u Sloveniji. Posle slovenačke vlade, i ruska Sberbanka se žalila na tu odluku Okružnog suda u Ljubljani, čijim je rešenjem praktično priznato da će se i u Sloveniji za sudbinu Mercatora pitati vanredna uprava Agrokora.

Slovenački analitičari su, inače, odmah ocenili da to rešenje znači da Mercator "pada" pod odredbe lex Agrokora, odnosno da će vanredni upravnik Agrokora Ante Ramljak imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji. Slovenački mediji su to komentarisali kao odobrenje da Ramljak upravlja Mercatorom, ili da ga po potrebi proda - celog ili u delovima, kao što je na primer samo srpski Mercator (uprkos ranijem usvajanju lex Mercator).

Iako je potom objavljeno da mera koju je doneo sud neće uticati na poslovanje i rad uprave Mercatora i da na snazi ostaje slovenački "zakon o Mercatoru", koji sprečava da dođe do finansijskog iscrpljivanja poznatog trgovačkog lanca, koji samo u Sloveniji zapošljava više od 11.000 ljudi, Ljubljana se ipak žalila na rešenje suda.

Druge dve žalbe uputila je Sberbanka — jedna matična u Rusiji, inače najveći poverilac Agrokor grupe, a drugu Sberbanka u Ljubljani, jedan od najvećih poverilaca Mercatora. Sve tri žalbe sud je prosledio vanrednoj upravi Agrokor, od koje očekuje odgovor. Pored toga, Sberbanka je podnela i krivičnu prijavu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, zbog sumnje da je prikazao lažne podatke o finansijskom poslovanju pre nego što mu je banka odobrila kredit od 100 mil EUR, podseća se u tekstu Sputnika.

Novi nadzorni odbor Dijamanta

Agrokor u Srbiji ima u svom sastavu trgovinske lance Mercator, Roda i IDEA, kao kompanije Frikom, Dijamant, Kikindski mlin i MG Mivela.

Inače, kao što je i bilo očekivano, na poslednjoj redovnoj Skupštini akcionara Dijamanta (29. juna 2016. godine), smenjeni su dosadašnji članovi Nadzornog odbora zrenjaninskog Dijamanta - Ljerka Puljić i Tomislav Lučić, a za članove imenovani Teo Vujčić i Vladimir Bošnjak.

Ranije je najavljivano da će ova sednica označiti "novu politiku Agrokora" tačnije njegovog privremenog upravnika Ramljaka prema zrenjaninskoj uljari, kojum zajedno sa Frikomom, smatraju za najzdraviji deo koncerna u Srbiji. Ramljak je predložio smenu u NO Dijamanta - predsednice Ljerke Puljić i Tomislava Lučića, koji su slovili za najpoverljivije saradnike Ivice Todorića. Umesto njih, za nove ljude u NO predloženi su Teo Vujčić i Vladimir Bošnjak. Vujčić se kratko vreme već nalazio na čelu Dijamanta. Prethodno je upravljao zagrebačkom uljarom Zvijezda i bio generalni direktor hrvatskog Konzuma. Bošnjak je odnedavno i član nadzornog odbora slovenačkog Mercatora.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.