Izvor: N1 | Četvrtak, 03.08.2017.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pametni prtljag - Od punjenja telefona do GPS sistema

Ilustracija (Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
U predvorjima aerodroma i na terminalima umesto skromnog kofera počeo je da se pojavljuje "pametni prtljag", opremljen digitalnom tehnologijom. Raspon funkcija je veliki - od mogućnosti punjenja mobilnog telefona do GPS sistema.

Na primer, berlinski startap Horizn Studios prodaje prtljag koji se povezuje na pametni telefon putem Bluetootha. Tako će se, u slučaju da udaljenost između kofera i pametnog telefona bude veća od 30 metara, oglasiti alarm.

- Naš cilj je učiniti putovanje komotnijim i bezbrižnim - kaže osnivač Stefan Holvi.

I druge kompanije pokušavaju da uvedu što više digitalne tehnologije kod korišćenja prtljaga.

Američka kompanija BlueSmart nudi kofer koji se sam zaključava kada je na određenoj udaljenosti od vlasnika. Takođe ima ugrađen sistem za merenje težine.

Kompanija Planet Traveler nudi "internetski opremljen kofer". Nazvan Space Case 1, on se može otvarati i zatvarati uz korišćenje biometrijskog otiska prsta. Ima takođe ugrađen Bluetoothov spiker za puštanje muzike ili telefonskih poziva te aplikaciju koja služi kao servis za pomoć koji, na primer, obaveštava o otvaranju izlaza na aerodromima.

Kofer Geotrakr, čiji proizvođač je Samsonite, najveći svetski brand za prtljag, upotpunjuje funkciju praćenja brzinomerom koji omogućuje koferu da prepozna kada je u toku let te da se isključi kako ne bi ometao elektroniku aviona. Ovaj kofer dostupan je samo na tržištu SAD, dok za ostale kupce kompanija nudi kofer s funkcijom praćenja i alarmom za udaljenost koji rade preko Bluetootha.

Ove jeseni će Delsey, drugi najveći svetski proizvođač kofera, staviti na tržište "pametni kofer" koji će preko aplikacije pokazivati vlasniku da je dospeo na traku za prtljag.

Ostaje pitanje koliko će se zaista koristiti sve ove funkcije, kao i koliko će trajati baterije na prtljagu, koliko će on težiti i koliko će mesta ostati za sadržaj prtljaga. Neki su stručnjaci skloni mišljenju da će "pametni prtljag" više biti stvar pomodarstva, a da će se zapravo retko koristiti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.