Izvor: Novosti | Četvrtak, 03.08.2017.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cimos zatvara fabriku u Sečnju - Radnicima ponuđeno 150 EUR po godini staža

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock)
Radnici FAM u Sečnju, iz sastava kikindske Livnice, odnosno, slovenačke kompanije za proizvodnju delova za autoindustriju Cimos upućeni su na kolektivni godišnji odmor sa kog se više neće vraćati na svoja radna mesta.

Grupa Cimos obavestila je menadžment FAM da od 1. avgusta počinje sa zatvaranjem fabrike u Sečnju, a u sklopu poslovnog restrukturiranja u svim regijama.

- Zatvaranje pojedinih poslovnih delova ili društava, među kojima je i FAM, treba da doprinese učvršćivanju grupe, otvaranju dugoročne sigurnosti radnih mesta preostalih zaposlenih i stvaranju uslova za početak oporavka Cimosa - saopštila je centrala iz Kopra, uz napomenu da će poštovati zakone države Srbije i radnicima isplatiti otpremnine.

Nekadašnji slovenački gigant u proizvodnji delova za autoindustriju već duže je u finansijskim nevoljama. Od bankrota ga je spasao italijanski fond, koji je proletos preuzeo vlasništvo i upravljanje, kao i obavezu za vraćanje duga od 110 mil EUR. Novi gazda Cimosa započeo je restrukturiranje, a među fabrikama koje se zatvaraju našao se i sečanjski industrijski prvenac.

Vest o stavljanju katanca nije iznenadila 130 zaposlenih u FAM, koji su dobro obavešteni o teškoj situaciji Cimosa. Nadali su se, ipak, da će ih kriza mimoići. Posle kolektivnog godišnjeg odmora svima će biti uručen otkaz, uz obećanje Cimosa da će pomoći u traženju novog posla.

- Započeli smo pregovore sa poslodavcem, koji za tehnološke viškove daje otpremninu od 150 EUR po godini staža. Nudi i zaposlenje za polovinu, tačnije 62 radnika u drugim svojim pogonima. Naš zahtev je da otpremnine budu za 20% veće od zakonom propisanih - kaže za Novosti Vince Borbelj, predsednik sindikata u FAM, saopštavajući da će se pregovori nastaviti u petak 4. avgusta.

Kikinda

Uprava nudi posao za 20 radnika u kikindskom pogonu (pod uslovima kao u Sečnju), kao i zaposlenje 42 radnika u pogonu Cimosa u hrvatskom gradu Buzetu. Uz dnevnicu od 32 EUR, plaćen smeštaj i ishranu, te povratnu kartu do mesta stanovanja svaka dva meseca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.