NavMenu

Bez većih izmena u novom Pravilniku o PDV-u - Knjigovođe upozoravaju da je predloženi akt preglomazan

Izvor: Novosti Četvrtak, 03.08.2017. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Pravilnik o PDV evidencijama, čiju su izmenu lane tražile knjigovođe, po svemu sudeći, biće usvojen bez značajnih promena. Uprkos tome što je primena pravilnika odložena sa januara 2017. na januar 2018. godine, kako bi se, bar delimično, uvažile primedbe struke, novi podzakonski akt neće doneti ništa novo u odnosu na lanjski predlog. Knjigovođe ističu da je predloženi pravilnik preglomazan, kao i da znatno opterećuje privredu, a naročito mala i mikro preduzeća.

- Popunjavanjem predviđenog obrasca knjigovodstvene agencije će biti preopterećene, te će morati zapošljavati nove kadrove, a mogućnost grešaka će se drastično uvećati, što komitente direktno vodi u privredni prekršaj sa veoma visokim kaznama - ukazuju knjigovođe, ističući da ovaj akt neće doprineti ni borbi protiv sive ekonomije.

Knjigovođe smatraju da se Pravilnik i Obrazac ne mogu "popravljati" već da se moraju odraditi od početka, u skladu sa EU, i to putem dijaloga sa radnom grupom Ministarstva finansija, ali i sa većim brojem ljudi iz prakse koji knjiže dokumenta.

- Ministarstvo finansija nije napravilo nijedan ustupak, niti je imalo sluha za predložene promene, već nam daje ono što je predloženo 2017. i odloženo za 2018, a uradili su minimalnu promenu - napominju knjigovođe.

Knjigovođe insistiraju da se novonapravljeni pravilnik i takozvani obrazac POPDV, pre zvanične primene, testiraju u praksi minimum tri meseca. Time bi se postigla stabilnost i na vreme uočile eventualne greške.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.