Izvor: eKapija | Sreda, 02.08.2017.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mastercard uvodi biometrijske kartice u Evropu - Plaćanje otiskom prsta predstavljeno u Bugarskoj

Plaćanje biometrijskom karticom
Kompanija Mastercard predstavila je rezultate pilot projekta u vezi sa korišćenjem biometrijske kartice, u saradnji sa UniCredit Bulbankom u Bugarskoj. Ovo novo rešenje kombinuje čip tehnologiju sa autentifikacijom putem otiska prsta, kako bi se na praktičan i siguran način potvrdio identitet korisnika kartice prilikom kupovine u radnjama.

Kako navode iz Mastercarda, nakon što je rešenje imalo premijeru u Južnoafričkoj Republici, Bugarska je prvo tržište u Evropi koje testira ovu naprednu tehnologiju. Na kraju probnog perioda, učesnici su podelili svoja iskustva o ovoj tehnologiji i utiscima u pogledu jednostavnosti korišćenja, pa tako 93% učesnika smatra da je biometrijska kartica praktičnija u poređenju sa ukucavanjem PIN koda prilikom transakcije. Čak 95% učesnika smatra da su biometrijske kartice sigurnije od klasičnih čip kartica, dok bi više od 90% učesnika verovatno ili sigurno unapredilo svoju omiljenu karticu opcijom za biometrijsku autentifikaciju, ukoliko bi ona bila dostupna.

Rezultati probnog perioda takođe ukazuju da su supermarketi, restorani i kafići, maloprodajni objekti i benzinske stanice mesta na kojima korisnici najčešće upotrebljavaju biometrijsku karticu kako bi plaćanje obavili lako i sigurno. Velika većina ispitanika bi podržala dodavanje opcije za beskontaktno plaćanje biometrijskim karticama.

- Veoma smo ponosni što je Bugarska prva zemlja u Evropi koja testira biometrijsku karticu. Sigurnost je na prvom mestu za korisnike, a biometrijska tehnologija za autentifikaciju bez sumnje pruža visok nivo sigurnosti i predstavlja odlučujući faktor u poslovanju izdavalaca kartica. Bugari imaju poverenja u benefite koje donosi ova inovativna tehnologija i spremni su za njeno uvođenje koje će im omogućiti da obavljaju brze i sigurne transakcije - izjavio je Artur Turemka, generalni direktor za Balkan u kompaniji Mastercard.

Korisnik aktivira svoju karticu jednostavnom registracijom kod svoje finansijske institucije. Prilikom registracije, otisak prsta se pretvara u šifrovani digitalni zapis koje se čuva na samoj kartici i ona je tada spremna za korišćenje na bilo kom POS terminalu širom sveta.

Prilikom kupovine i plaćanja u radnji biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja druga čip kartica. Korisnik ubacuje karticu u POS terminal, dok istovremeno stavlja prst na označeni senzor. Taj otisak prsta se upoređuje sa digitalnim zapisom na kartici i ukoliko se biometrijski podaci poklapaju transakcija može biti potvrđena, a da kartica i ne napusti ruke korisnika, dodaje se u saopštenju Mastercarda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.