NavMenu

Zemlje regiona pisale EK zbog odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama - Zajednički samit 7. avgusta u Sarajevu

Izvor: N1 Sreda, 02.08.2017. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)Ilustracija
Samit predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, biće održan u ponedeljak u Sarajevu, nezvanično saznaje N1. Ove zemlje su danas, tim povodom, uputile zajednički dopis Evropskoj komisiji.

Podetimo, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ove mere će se odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija neće ignorisati nove mere koje je Hrvatska uvela za proizvode iz Srbije i da će zaštititi svoje proizvođače i izvoznike.

- Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i naše izvoznike - rekla je Brnabić dodajući da su hrvatske mere "jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Sa tim je saglasan i potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

- Ove mere nisu u duhu i formi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sledom tih njihovih mera, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili su dopis i apel Evropskoj komisiji, na ruke generalnog direktora za pitanje trgovine, u kojem smo tražili da se zaustavi nekorektno ponašanje onih koji donose ovakva pravila. Jutros smo uputili taj zajednički dopis. Smatramo da će se nešto postići - kazao je Bojić za N1.

U pismu upućenom EK navedeno je da ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cena predmetnih proizvoda.


Upozoravaju i da ta "izuzetno štetna mera" nije u duhu formulacije i smisla SSP-a - Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja.

"Želeli bismo da vas upozorimo da uzmete u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadamo se da ćete preduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u rešavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u celini".

U zajedničkom dopisu ističe se i da uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. Istovremeno, kako je navedeno, takve jednostrane mere rezultiraju prekidanju trgovinskih lanaca vrednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.