NavMenu

BRNABIĆ: Nove mere za brži rast BDP-a od polovine avgusta

Izvor: Tanjug Sreda, 02.08.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Vlada Srbije će u naredne dve nedelje izaći sa kratkoročnim merama koje će pozitivno uticati na brži rast bruto domaćeg proizvoda, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da je juče održana sednica Vlade na kojoj je sporiji rast BDP-a od očekivanog bila glavna tema.

- Pošto nam je odlično stanje u budžetu, sa veoma dobrom fiskalnom disciplinom i suficitom, možemo da uložimo u kratkoročne mere koje će uticati na rast, a dobre su u smislu kapitalnih investicija. Gledaćemo projekte koje imamo spremne u ovom trenutku. Investiraćemo više nego što smo mislili da ćemo investirati tokom 2017 - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade rekla da je o rastu BDP-a razgovarala sa Fiskalnim savetom, Republičkim zavodom za statistiku i ekonomistima u Srbiji koji se objektivno time bave i naglasila da građani ne treba da brinu.

- Važno je da su svi naši ekonomski pokazatelji veoma dobri. U ovom trenutku imamo industrijsku proizvodnju koja će svakako preći 6% rasta, a možda će ići i do 8%. Imamo izvoz koji raste ubrzano, između 11 i 12% i smanjenje nezaposlenosti koja je u ovom trenutku oko 14% - rekla je Brnabić.

Rast BDP-a, koji je sporiji od predviđenog, posledica je pre svega, kako je objasnila, loših vremenskih uslova. Oštra zima, a kasnije pad nivoa vodotokova, veoma su loše uticale na termo-sektor.

- U drugom kvartalu smo imali velike suše, gde je veoma pogođena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana, koja je pala za čak 40-42%, ali to su vremenski uslovi oko kojih Vlada ništa nije mogla da učini - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku deluje da će rast BDP-a biti 2,5%, te da Vlada svakodnevno radi na tom pitanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.