NavMenu

U Kragujevcu otvoren Centar za vantelesnu oplodnju - Vrednost investicije 134 miliona dinara

Izvor: eKapija Utorak, 01.08.2017. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
U Kliničkom centru Kragujevac u ponedeljak, 31. jula 2017. godine, otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju. U izgradnju Centra Fondacija Dragica Nikolić uložila je 84 miliona dinara, dok je Ministarstvo zdravlja opredelilo 50 miliona dinara za opremu i neophodan materijal.

- Klinički centar Kragujevac do sada nije imao mogućnost da obavlja vantelesnu oplodnju u svojoj ustanovi, zbog čega je oko 150 do 200 parova godišnje upućivano u druge zdravstvene Centre za vantelesnu oplodnju - rekao je tom prilikom direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović.

On je dodao, prenosi sajt Grada Kragujevca, da je ovo početak ozbiljnog procesa na rešavanju demografskog problema u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je sve više parova kojima je neophodna pomoć da kroz proceduru vantelesne oplodnje dobiju dete. Lončar je pozvao sve zainteresovane parove da se javljaju Centru za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu kako bi što pre uradili neophodne analize i možda već u septembru ušli u proceduru.

Lončar je podsetio da je starosna granica sa 40 pomerena na 42 godine i da država umesto dva sada finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje, kao i da je donet zakon koji će tu oblast kompletno urediti. On je rekao da je zahvaljujući politici štednje, država novac za novi Centar izdvojila iz budžeta, a ne iz kredita.

- Ovo je velika i važna stvar za mlade bračne parove, jer će liste čekanja biti skraćene. Potrebno nam je još ovakvih centara - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.