Izvor: eKapija | Subota, 29.07.2017.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija traži novi model glasanja u CEFTA

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Srbija pregovara sa članicama CEFTA sporazuma kako bi se način glasanja u toj organizaciji u narednom periodu promenio, sa ciljem da se izbegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasanja o važnim sporazumima, prenosi sajt Vlade Srbije.

Naime, do sada su sve odluke članica morale da se donesu konsenzusom svih zemalja, dok je predlog Srbije da se napravi novi model glasanja - "konsenzus minus jedan".

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će se na taj način izbeći mogućnost da jedna zemlja blokira drugu u potpisivanju određenih sporazuma u okviru CEFTA sporazuma, ukoliko, na primer, između te dve zemlje postoji određeni međudržavni spor.

- Tražimo drugačiji model, a to je konsenzus minus jedan kako bi se odluke mogle donositi. To bi u velikoj meri ubrzalo njihovo donošenje. S druge strane, delovalo bi preventivno, da neke zemlje ne preduzimaju vancarinske barijere - kaže Ljajić.

Ministar navodi da su u toku i pregovori o Protokolu 6 u okviru CEFTA sporazuma, te da je reč o slobodnoj trgovini i uslugama između država regiona.

Objašnjava i da se razgovori sa drugim članicama ove organizacije vode o međusobnom priznavanju diploma, što bi, kaže, obezbedilo slobodan protok radne snage među zemljama Zapadnog Balkana.

Namera je, ističe, da se na kraju celog procesa razgovora dođe do priznavanja diploma svih visokoškolskih ustanova među državama regiona.

- Cilj je da se na kraju obezbedi i slobodan protok radne snage uz priznanje svih kvalifikacija među zemljama Zapadnog Balkana - ističe Ljajić.

Kad je reč o protoku robe, Ljajić ističe da će neke odluke, potpisane na nedavnom Samitu lidera regiona u Trstu, a vezane za Carinsku uniju, građani Srbije moći da osete već krajem ove i početkom iduće godine.

Reč je, kaže, o smanjenju procedura prilikom izvoza naše robe u region, što će značajno smanjiti zadržavanje na granicama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.