NavMenu

Uskoro formiranje saveta za saradnju nauke i privrede

Izvor: Beta Četvrtak, 27.07.2017. 17:17
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Čvršća povezanost nauke i privrede je jedan od glavnih preduslova za razvoj inovacija i njihovu primenu u privredi i industriji, a samim tim i za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta, zbog čega je započeto formiranje Saveta za saradnju nauke i privrede, rečeno je u četvrtak (27. jula 2017. godine) na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.

Ocenjeno je da je neophodno pronaći najbolji model za snažnije povezivanje nauke i privrede, po uzoru na države kao što su Švajcarska, Finska, Izrael, Nemačka, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Ovo su države koje su lideri u inovacijama i tehnološkom razvoju, zahvaljujući pre svega tesnoj povezanosti njihovih privreda i naučno-istraživačke delatnosti, kao i komercijalnoj primeni znanja i tehnologija - rekao je Popović.

Čadež je ukazao da Srbija ima veliki potencijal u inovacijama, ali da je potrebno da naučna zajednica i instituti u većoj meri kreiraju "komercijalnu ponudu za privredu".


On je ukazao na potrebu unapređenja zakonodavnog okvira kako bi se podstakao dinamičniji razvoj visokotehnoloških preduzeća u Srbiji.

- To će biti predmet daljeg dijaloga Vlade, PKS i svih drugih institucija koje učestvuju u tom procesu - rekao je Čadež.

Popović je pohvalio napore koje PKS ulaže u edukaciju i rad na kreiranju inovativnog ekosistema koji stimuliše nastanak i razvoj visokotehnoloških i brzorastućih kompanija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.