Izvor: Beta/Tanjug | Sreda, 26.07.2017.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država pomaže Goši kroz reprogram dugova? - Moguće i ugovaranje poslova sa Železarom i Yugoimportom

(Foto: Evlakhov Valeriy/shutterstock.com)
Predstavnici radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede Srbije dogovorili su danas (26. jula 2017. godine) da država pomogne toj kompaniji, kroz reprogram dugova, ugovaranje poslova sa Železarom Smederevo i izvoz u Iran.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je agenciji Beta da je Ministarstvo privrede posredovalo između Goše i Železare, u vlasništvu kineskog Hesteela koja zainteresovana da kupi teretne vagone.

Prema njegovim rečima, predstavnici Železare će 27. jula 2017. godine doći u Gošu da o tome pregovaraju. Na sastanku je, kako je rekao, dogovoreno i da preko kompanije Yugoimpor SDPR, Goša izvozi u Iran.

- Yugoimport SDPR će da posreduje između naše firme i iranske vlade da izvezemo 50 obrtnih postolja u Iran - rekao je on.

Vujičić je rekao i da je dogovoreno da država reprogramira dugove prema republičkim fondovima u iznosu od 512 miliona dinara.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević saopštio danas je da država želi i može da pomogne Goši, ali da sve zavisi od dogovora vlasnika te fabrike i zaposlenih o prekidu štrajka.

- Goša ima obaveze od oko 512 miliona dinara prema državi. Mi ne bismo otpisivali dug, nego bismo u skladu sa zakonom mogli da napravimo reprogram obaveza prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, odnosno predložili bismo Vladi takav zaključak - rekao je Knežević i dodao da je to moguće samo u slučaju da Goša počne da radi, ako se radnici vrate na posao i budu ispunjeni zahtevi za isporuku robe dobavljačima.

Knežević je ocenio da je sada najvažnije da se radnici vrate na posao i da postoji perspektiva za buduće poslove.

Kako prenosi Tanjug, Štrajkački odbor FŠV Goša u četvrtak (27. jula 2017. godine) treba da se izjasni o Preporuci koju je danas (26. jula 2017. godine) usaglasio Odbor za mirenje u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, i da u slučaju prihvatanja, radnici Goše prekinu štrajk i normaliziju rad.

Preporuka, koju su usaglasili predstavnici poslovodstva, štrajkači i miritelj Agencije, predviđa da se zaposlenima odmah po prodaji teretnih vagona ili obrtnih postolja na ime dela neisplaćenih zarada jednokratno isplati najmanje 65.000 dinara, prenosi Tanjug.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.