Izvor: eKapija | Utorak, 25.07.2017.| 17:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dogovoreni novi poslovni susreti slovenačkih i srpskih privrednika

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Srpske i slovenačke kompanije narednih meseci očekuje niz susreta na sajmovima i poslovnim skupovima u obe zemlje, a privredne komore Srbije i Slovenije dosta dogovorenog zajedničkog posla na podršci kompanijama i rešavanju pitanja bitnih za unapređenje poslovanja, bilateralne i regionalne saradnje, izjavio je danas u Ljubljani Marko Čadež, predsednik PKS.

Prvi čovek Privredne komore Srbije tokom jednodnevnog boravka u Ljubljani, osim susreta sa slovenačkim kolegom Boštjanom Gorjupom, novim predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije i Hribarom Miličem, generalnim direktorom GZS, ima i niz sastanaka sa ovdašnjim preduzećima koje posluju na slovenačkom tržištu i slovenačkim koje već rade ili nameravaju da investiraju u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenjju PKS-a, Čadež je posetio Comtrade koji u Ljubljani i Mariboru ima oko 1.000 zaposlenih i razgovara sa kompanijama kao što su Nectar u čijem sastavu od 2011. uspešno posluje Fructal, MK grupa koja poslednjih godina širi svoje poslovanje u Sloveniji, JUB, Petrol, Gorenje Surovina i Interenergo, o konkretnim temama, recimo ekološkim taksama, naknadi za vodu ili prometu otpada.

- Gotovo 30 kompanija iz Srbije već se prijavilo i organizovano će u septembru nastupiti na Međunarodnom sajmu trgovine – MOS u Celju, a krajem avgusta srpske firme iz agrobiznisa, trebalo bi da učestvuju na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane AGRA u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u okviru koga će biti održana i poslovna konferencija o saradnji zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom - najavljuje Čadež.

Članice Privredne komore Srbije – preduzeća iz građevinske, metalske, drvopređavičke, elektro industrije, proizvodnje plastike, poljoprivrede i prehrambenog sektora, informacionih tehnologija i turizma, po rečima Čadeža, imaće priliku za poslovne razgovore sa oko 200 kompanija iz regiona i Evropske unije, učesnica skupa SEEMEET koji se krajem oktobra održava u Mariboru. Biznis forum i susreti privrednika biće organizovani i u okviru redovnih sastanaka vlada dve zemlje.

Teme razgovora predsednika Čadeža sa rukovodstvom slovenačke privredne komore su i zajedničke regionalne inicijative u sklopu Komorskog investicionog foruma, digitalizacija i razvoj digitalnih servisa u čemu Slovenija prednjači u regionu, kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda, transfer slovenačkih iskustava u oblasti zaštite životne sredine i razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Povezivanju naših privreda i sklapanju novih poslovnih aranžmana, po rečima Čadeža, doprineće i aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji i nedavno osnovano Srpsko-slovenačko poslovno društvo koje trenutno okuplja 25 kompanija iz Srbije prisutnih na tržištu Slovenije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.