NavMenu

Bez štrajka u Fiatu u naredne tri godine - Radnici i poslovodstvo potpisali nov kolektivni ugovor

Izvor: Beta Utorak, 25.07.2017. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Predstavnici radnika kragujevačke fabrike Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA) potpisali su danas (25. jula 2017. godine) u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bilo kakvih štrajkova u tom periodu.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvia Vernetti, a potpisivanju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević.

Kako je u ponedeljak (24. jula 2017. godine) saopštila Vlada Srbije, sporazumom je predviđeno da se svake godine u februaru plate zaposlenih u FCA usklađuju sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS. Od avgusta ove godine plate će biti povećane 2,2%, a u 2018. godini povišica će biti 4,5%.

Sporazumom je predviđena i isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina biti isplaćena u decembru, kao i naknade za prevoz.

Biće osnovana Komisija za tehnička merenja u kojoj će biti članovi sindikata i poslovodstva FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije, a počeće da radi u septembru ove godine.

Dogovorom rukovodstva Fiatove fabrike u Kragujevcu i sindikata obezbeđen je nastavak proizvodnje modela 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna, zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula, posle sastanka Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić u Kragujevcu, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije, uz posredovanje Vlade Srbije, koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.