Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 24.07.2017.| 17:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održani ispiti za profesionalne upravnike zgrada

Pismeni deo ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika zgrade održan je u Privrednoj komori Srbije i u regionalnim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu.

Polagalo je 226 kandidata, a rezultati testa biće objavljeni na sajtu PKS krajem jula, dok će usmeni ispiti biti organizovani od 2. avgusta, saopštila je PKS.

Pismeni deo ispita obuhvatio je 40 pitanja - po deset iz svake tematske oblasti predviđene Pravilnikom o programu ispita i načinu polaganja ispita, uslovima za sticanje i oduzimanje licence za profesionalnog upravnika i sadržini registra profesionalnih upravnika.

To su pravni okvir, administrativni i finansijski aspekti upravljanja zgradom, održavanje zgrade i bezbednosne procedure, i komunikacija.

Za kandidate koji polože pismeni deo biće organizovan usmeni ispit pred petočlanom komisijom.

Sledeći korak je upis u registar profesionalnih upravnika.

Fizičko lice, da bi steklo kvalifikaciju profesionalnog upravnika, treba da ima najmanje srednju četvorogodišnju školu, položen ispit i licencu, kao i da bude upisano u registar.

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu da se bave privredna društva ili preduzetnici (organizator profesionalnog upravljanja), angažovanjem lica koje ispunjava uslove za profesionalnog upravnika.

Organizator profesionalnog upravljanja ima pravo da se bavi poslovima profesionalnog upravljanja ako ima najmanje jedno lice u radnom odnosu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, upisano u registar koji vodi PKS.

Naredni ispitni rok se očekuje u septembru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.