Izvor: Tanjug | Utorak, 22.07.2008.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatsko ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture ukinulo 12.000 bilateralnih dozvola srpskim prevoznicima

(Foto: b)

Hrvatsko ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture ukinulo je 12.000 bilateralnih dozvola srpskim prevoznicima za međunarodni transport kroz Hrvatsku. Kako je objasnila portparol ministarstva Marina Halužan, zamrzavanje će ostati na snazi dok se ne reši slučaj preduzeća "Končar energetski transformatori".

Transformatori, koje je od tog preduzeća kupila srpska "Elektromreža", do Novog Sada i Beograda stigli su železnicom, a do trafostanica je trebalo da budu prebačeni kamionima. "Končar" je za taj prevoz ranije angažovao zagrebačkog prevoznika "Zagrebtrans", ali on nije mogao da dobije dozvolu za prevoz kroz Srbiju, pa transformatori već sedam meseci stoje na mestu na kojem su iskrcani.

Zakoni u Srbiji predviđaju da takav prevoz može da obavi samo domaći autoprevoznik, pa kad je Ministarstvo infrastrukture Srbije izdalo dozvolu za "Zagrebtrans", udruženje srpskih prevoznika osporilo je dozvole i zbog toga podiglo krivične prijave protiv zvaničnika u Ministarstvu.

Srbija je poništila dozvole za "Zagrebtrans", posle čega je hrvatski ministar saobraćaja Božidar Kalmeta zamrzao 12.000 dozvola srpskim prevoznicima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.