Izvor: Večernje novosti | Nedelja, 23.07.2017.| 21:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dostava paketa unosan biznis - U Srbiji sve više kurirskih službi

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Poštari u torbama sve manje raznose pozdrave sa mora i novogodišnje želje, ali nam zato odeća, kozmetika i tehnika sve češće stižu na kućni prag. Pad broja pismonosnih pošiljaka, a porast broja poslatih paketa, trend je u svetu koji nije zaobišao ni Srbiju. Mnogi su u dostavi paketa videli šansu za unosan biznis, pa je tokom prošle godine broj kurirskih službi u našoj zemlji povećan sa 36 na 55.

Da posla za njih ima sve više, pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku po kojima je broj pošiljaka koje je lane dostavila Pošta Srbije - gotovo dupliran. Tokom 2015. oni su isporučili 319.000 paketa, a lane čak 621.000. Pošta Srbije prihodovala je prošle godine 194 miliona dinara od klasičnog slanja paketa, a čak 1,8 milijardi od express-usluga.

Ovo zato što je naša zemlja specifična i razlikuje se u odnosu na druge baš po tome što naši građani i firme za slanje paketa uglavnom koriste takozvane express-usluge. To podrazumeva da kurir na kućnom pragu preuzme paket i da ga isporuči "na ruke" na naznačenoj adresi. Razlika u odnosu na klasične pošiljke je u tome što korisnik zbog njih ne mora da odlazi na šalter pošte ni kao pošiljalac, ni kao primalac.

U RATEL-u razlog za toliku popularnost express-usluga vide u njihovoj ceni, koja je u Srbiji više nego povoljna.

- Cena express-pošiljke kod nas je svega od 2 do 3 EUR, dok je u drugim državama to znatno skuplje. U Sloveniji se, na primer, svega oko 10% robnih pošiljaka šalje putem express-usluga, a ostatak klasičnim putem - ukazuju u RATEL-u.

- U Srbiji se veoma mali deo ovih express-pošiljki odnosi na slanje robe među građanima. Uglavnom je reč o komercijalnim uslugama između kompanija, ili između firmi i građana.

U Pošti Srbije kažu da post-express usluge i paketi beleže kontinuirani trend rasta i tvrde da je to slučaj sa čitavim tržištem poštanskih usluga u Srbiji, vrednim oko 16 milijardi dinara.

Vlasnica kurirske službe D Express Ljiljana Karaklajić kaže da je samo njena kompanija tokom prošle godine dostavila devet miliona paketa širom Srbije.

- Nama je rast broja pošiljaka prošle godine bio oko 23%, a još toliki rast je zabeležen i od početka 2017. godine - priča Karaklajić.

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
- Većinom radimo sa biznis korisnicima. Internet prodaja je za mnoge isplativiji kanal, jer ne plaćaju ni lokal ni prodavca. Nemamo mnogo pošiljki građana, a oni preko naših kurira uglavnom šalju poklone. Više od 50% paketa isporuči se u Beogradu, a mnogo posla ima i u svim ostalim velikim gradovima, iako radimo na celoj teritoriji Srbije, 24 časa.

Karaklajić kaže da je konkurencija u ovoj oblasti u poslednje vreme velika. Tvrdi i da mnogi nisu dovoljno profesionalni, a ozbiljnim kompanijama predstavljaju nelojalnu konkurenciju, jer svoje usluge prodaju ispod cene.

- Od blizu 60 preduzeća, svega četiri ili pet kompanija su velike i ozbiljne - smatra Karaklajić.

- Ima onih koji rade i na biciklima ili motorima. Usluga dostave paketa jeftinija je od kugle sladoleda ili pakle cigareta. Neke kompanije je nude i ispod 100 dinara.

Novi propisi zbog šverca

U RATEL-u ističu veliki značaj Zakona o poštanskim uslugama, koji uskoro treba da bude usvojen. On je, između ostalog, značajan i za suzbijanje sive ekonomije koja trenutno postoji u okviru poštanskih tokova.

- Identifikacija pošiljalaca paketa po sadašnjem zakonu nije obavezna. Pošiljalac upisuje svoje ime prilikom slanja pošiljke, ali poštanski radnik ne sme da ga legitimiše i traži ličnu kartu - objašnjavaju u RATEL-u.

- Tako se dešava da inspekcija prilikom kontrole pošiljaka pronađe i akciznu robu, poput rezanog duvana, a da ne može da uđe u trag pošiljaocu. To bi novim zakonom trebalo da se promeni i da se uvede obavezna identifikacija onoga ko šalje paket.

Elektronska trgovina

Koliko je procvat elektronske trgovine i naručivanja preko raznih internet-prodavnica, najčešće svetskih, doprineo rastu broja isporučenih paketa na teritoriji Srbije, još nije poznato. Činjenica je da kupci sa poznatih svetskih prodajnih sajtova poput Amazona i AliExpressa, svoju robu uglavnom dobijaju upakovanu u pošiljke nekih od svetskih operatera, poput DHL. Kada je reč o Pošti Srbije, preko njenih šaltera otpremljeno je u svet i dopremljeno iz inostranstva 72.000 paketa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.