NavMenu

U avgustu počinje rekonstrukcija klinika u Beogradu - Tiršova 2 gradiće se između Veterinarskog fakulteta i Višegradske ulice?

Izvor: Večernje novosti Nedelja, 23.07.2017. 21:34
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Rekonstrukcija KBC Dr Dragiša Mišović, jedne od sedam bolnica u Srbiji za čiju obnovu je ukupno obezbeđeno gotovo 100 mil EUR, trebalo bi da počne u avgustu, potvrdio je u za Novosti Marko Blagojević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za javna ulaganja. Tenderska dokumentacija je gotova i za Tiršovu, kao i za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, i očekuje se da će i u te dve ustanove radovi početi do kraja godine.

Obnova ostale četiri zdravstvene ustanove koje su se našle na spisku prioriteta - KBC Zemun, Klinike za neurohirurgiju KCS, Urgentnog centra KCS, i Dedinje - za koju se čekaju planovi i tehnička dokumentacija, počeće najverovatnije sledeće godine. Kraj 2018. je rok za završetak svih planiranih radova u sedam zdravstvenih ustanova, čija obnova se smatra najvećim ulaganjem u zdravstvo u poslednjih pola veka.

U obnovu KBC Dragiša Mišović investiraće se 12 mil evra, a sređivaće se instalacije, kanalizacija, vodovod, zatim Bolnica za dečje bolesti i TBC, Klinika za internu medicinu, Bolnica za ginekologiju i akušerstvo, klinike za urologiju, psihijatriju, ORL, ambulantno poliklinička služba... Tender je završen i sad, prema rečima Blagojevića, treba da se donese odluka o dodeli ugovora.

- Za Tiršovu i Višegradsku, tenderi će biti raspisani do kraja meseca - kaže Blagojević i dodaje da će se na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova prvo raditi eksterijer, fasada i terase, a zatim i ambulantno-dijagnostički deo na nivou minus jedan i visokom prizemlju, hirurško-pedijatrijski deo, hematološka bolnica.

Ukupna vrednost investicije u Tiršovoj je 7,8 mil EUR. To ne obuhvata i planiranu izgradnju nove zgrade za koju se sad radi studija izvodljivosti.

- To je veliki projekat, gradiće se 30.000 metara kvadratnih i samo je za građevinske radove potrebno tri godine, tako da Tiršova dva može biti useljena tek 2021. godine - kaže Blagojević.

U Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KCS na prostoru od 16.000 kvadratnih metara biće uloženo 11,7 mil EUR. Treba da se saniraju krov, liftovi, instalacije, operacione sale, porodilište, bolesničke sobe...

Za Urgentni centar obezbeđeno je 15 mil EUR, a za Kliniku za neurohirurgiju KCS 6,6 mil EUR. Procenjena vrednost radova najniža je u KBC Zemun - oko 2 mil EUR, a obnoviće se neurologija, pedijatrija i poliklinika.

Najviše novca izdvojeno je za Institut Dedinje - 24,7 mil EUR, jer je u okviru ovog projekta predviđena i izgradnja nove zgrade, na koju ova ustanova sa najvećim brojem kardiovaskularnih pacijenata čeka već duže od decenije.

Rekonstrukcija postojećih 8.600 kvadratnih metara u Dedinju trebalo bi da se završi do kraja sledeće, a nova zgrada 2019. godine.

Osim sređivanja zgrada u okviru ovog projekta planira se i nabavka nove opreme. Marko Blagojević kaže da su raspisani tenderi za nabavku magnetnih rezonanci za Tiršovu, radiologiju KCS i KBC Zemun, a do kraja meseca biće raspisane i javne nabavke za drugu opremu za Mišović, Zemun i Dedinje, u ukupnoj vrednosti od 20 mil EUR.

Nova lokacija Tiršove 2

Marko Blagojević otkriva za Novosti da se odustalo od ideje da se Tiršova 2 gradi na prostoru gde je sada parking iza postojeće zgrade. Nova lokacija koja se razmatra je na potezu između Veterinarskog fakulteta i Višegradske ulice. Tu bi bio dobar prilaz Klinici sa autoputa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.