Izvor: RTS | Nedelja, 23.07.2017.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radnici Goše prekinuli štrajk glađu - Nastavak pregovora 25. jula

Ilustracija (Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com )
Četvoro radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke zamrzlo je štrajk glađu do utorka, 25. jula, kada će biti nastavljeni razgovori u Ministarstvu privrede.

Dogovor o zamrzavanju štrajka glađu postignut je u razgovoru predstavnika štrajkačkog odbora, generalnog direktora i miritelja iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, koji je održan u subotu, 22. jula.

- Jedini dogovor koji je postignut - pošto su nas svi zamolili, je da prekinemo štrajk glađu. Mi smo odlučili da ga zamrznemo do utorka, kada je novi sastanak u Ministarstvu provrede, a posle još jedan u Agenciji. Što se ostalog tiče, dalje smo nego što smo bili - kaže Milan Vujčić, predsednik Štrajkačkog odbora.

Generalni direktor, koga je nedavno postavio novi vlasnik kiparski Lisnart Holdings Limited, nije želeo pred kamere. Radnici kažu da su od njega na sastanku čuli za neka nova potraživanja i hipoteke i da novca za isplatu duga za zarade - nema. A duguju im u proseku po pola miliona dinara.

- Poslodavac nema te pare, a zaposleni ne bi da počnu s radom dok im se bar nešto ne ispalti, jer im godinama ili mesecima gotvo nije ništa plaćano. I to je veliki problem - kaže Živko Kulić, miritelj Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Ipak, miritelj veruje da je moguće naći rešenje i izbeći stečaj i dalje urušavanje Goše.

Pored zarada, radnici traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža. Sad sve zavisi, kažu, od pregovora sa državom, odnosno ministarstvom privrede, koji se nastavljaju u utorak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.