NavMenu

U okolini Kragujevca, selu Lužnice i Strugarima izvorišta mineralne vode, ponuda za koncesiju

Izvor: Pregled Sreda, 02.02.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Analize vode sa 2 izvorišta nedaleko od Kragujevca, u Lužnicama  i Strugarima, dale ohrabrujuće rezultate. 

 

Za vodu sa izvorišta u Strugarima je utvrđeno da pripada grupi oligomineralnih voda, koja se po kvalitetu može meriti sa prolom vodom. Ova mineralna voda mogla bi da se koristi u terapeutske svrhe kod mikrourolitijaza, peska u mokraći, stanja nakon hiruških intervencija  na urinarnom traktu i kod infekcije bubrega i mokraćnih puteva. Terapijska vrednost vodi daje i njena  temperatura od 24,4 stepena što je svrstava u termalne vode. Kupanjem bi se mogle lečiti hronične reumatske bolesti, degerativne pojave-bolesti zglobova  i  vanzglobova. Ovom vodom  je moguće uspešno lečiti kožna oboljenja  poput psorijaze i ekcema.

 

Mineralna voda u selu Lužnice pripada kategoriji oligomineralnih  hladnih voda koje se mogu koristiti kao dopunsko sredstvo kod lečenja hroničnih degenertivnih  reumatskih bolesti, uz predhodno zagrevanje. Preporučena je proizvodnja flaširane vode  sa lokacije Voljavča u Stragarima. Izvorište ove vode je smešteno nadomak manastira Voljavča, ispod koga je moguće formirati rekreativni centar, jer se izvor nalazi u šumi i na 500 m nadmorske visine.

 

Skupština Kragujevca zainteresovana da, u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama, domaćim i inostranim investitorima ustupi eksploataciju ovog prirodnog dobra.

 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.