NavMenu

Tonnies dobija u zakup 2.420 hektara zemlje u Zrenjaninu - Uskoro i zemljište u Kikindi

Izvor: Blic Petak, 21.07.2017. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Nemačka mesna industrija Tonnies dobila je dozvolu od lokalne samouprave grada Zrenjanina za zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina, piše današnji Blic.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da je komisija u Zrenjaninu odobrila zakup, ali da tu odluku treba da verifikuje i Skupština grada.

- Tonnies jeste konkurisao za zakup državnog zemljišta u Zrenjaninu i tamošnja komisija mu je pozitivno odgovorila. Ipak, njihova odluka treba da prođe i Skupštinu grada koja mora to da verifikuje - rekao je Nedimović.

List navodi da je zakup zemljišta u Zrenjaninu samo jedan od pet zahteva poznatog nemačkog investitora, koliko ih je podneo kako bi došao do 10.000 hektara srpskog obradivog zemljišta koje mu je potrebno da bi uzgajao svinje i razvijao klaničnu industriju, u šta je planirao da uloži 300 mil EUR.

Kako se navodi, zakup prvih hektara su znak da su ova ulaganja izvesna, odnosno da Tonnies nije odustao od investicija u Srbiji, a ukoliko mu se bude odobrilo sve što je tražio izvesno je da će ući u najvećih pet zemljoposednika.

Izvor Blica iz Vlade tvrdi da se ovom odlukom otvaraju vrata za veliku investiciju u Srbiji, koja bi narednih godina postala značajan uzgajivač svinja i prerađivač svinjskog mesa u Evropi.

Sagovornik navodi da je Zrenjanin prva lokacija odobrena Tonniesu, i da je ona mogla da odgovori njegovim standardima, ali dodaje da je izvesno da će narednih dana i preostale četiri lokalne samouprave gde je aplicirao doneti odluku o zakupu državnog zemljišta.

- Mislim da je gotovo izvesno da će sledeće nedelje to uraditi i Kikinda, jer je i tamo sve u završnoj fazi da se kompaniji Tonnies odobri zakup u narednih 30 godina, za oko 3.000 hektara obradivog zemljišta - dodaje.

On navodi i da bi do kraja godine trebalo da budu konkretizovani uslovi i dinamika prve faze ulaganja u Srbiju, koja podrazumeva tov oko 700.000 svinja, kao i preradu mesa, a da bi narednih godina trebalo da se dođe do broja od četiri miliona svinja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.