NavMenu

Počinju pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata - Cilj bolja plovnost i bezbednost Dunava

Izvor: RTS Četvrtak, 20.07.2017. 19:34
Komentari
Podeli
Dunav (Foto: Ruben Smit)Dunav
U Prahovu su u sredu (19. jula 2017. godine) počele pripreme za početak vađenja potonule flote iz Drugog svetskog rata, koje je inicirala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a uskoro se očekuje dolazak nemačkih ronilaca koji treba da obave podvodno snimanje brodova.

Procenjena vrednost projekta, koji realizuje Ministarstvo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN, je 20 mil EUR, a on podrazumeva vađenje između 14 i 23 potopljena broda koja utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od Hidroelektrane Đerdap 2.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke građevinarstva, rekao je da je projekat važan ne samo za Srbiju, već i za sve podunavske zemlje.

- Cilj projekta je da do 2020. godine potopljeni brodovi budu izvučeni iz korita reke, kako bismo povećali plovnost Dunavom i omogućili nesmetanu plovidbu u ovom sektoru - rekao je Kovačević, koji je juče zajedno sa predstavnicima nemačkog ministarstva odbrane i UNDP-a obišao lokacije na kojima se nalaze potopljeni brodovi u Prahovu.

Dodao je da će Ministarstvo odbrane Nemačke nakon povratka delegacije u Nemačku utvrditi tačan termin dolaska specijalizovanog tima ronilaca u Srbiju, koji će obaviti prvo od nekoliko planiranih podvodnih snimanja potopljenih brodova.

- U narednih godinu dana u saradnji sa nemačkim roniocima radićemo na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je preduslov za bezbedno vađenje flote iz Dunava. Na bazi ovih snimanja biće ažurirana tehnička i tenderska dokumentacija, sa kojom će Ministarstvo aplicirati za finansiranje projekta iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije - objasnio je Kovačević.

U razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava planirano je da se uloži 66,5 mil EUR, koji bi se realizovali uz pomoć EU, a realizacija projekta omogućiće veći obim rečnog transporta, kao i povećanje investicija u podunavskim opštinama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.